Med handen som gör verket

Hantverk är ett samlingsnamn som har så många ansikten. Några av dem, i både gamla och nya tekniker, visades upp på Hägnan under onsdagen.

TRÅG. Roy Isacsson upptäckte att Hägnans tråg inte riktigt höll måttet. Därför gör han nu ett nytt till muse   et.

TRÅG. Roy Isacsson upptäckte att Hägnans tråg inte riktigt höll måttet. Därför gör han nu ett nytt till muse et.

Foto: Carolina Makkula

Luleå2011-07-28 06:00

Ellen Ribb från Gammelstad sitter och testar på en handarbetskonst som heter krokning, under ledning av Katrine Sandström.

-  Det är roligt. Det är första gången jag krokar men jag brukar sticka och pyssla med andra saker som pärlor och göra halsband, säger Ellen Ribb.

Katrine Sandström berättar att krokning, också kallas tunisisk virkning, är pillrigt och när man ska lära sig den ädla konsten är det bäst att börja med ett grövre garn.

-  Först lägger man upp luftmaskor och sen krokar man upp garn genom dessa, därav namnet krokning, säger Sandström.

Britt Ribb, också från Gammelstad, sitter och fingerpåtar.

-  Handarbete är så roligt och avkopplande. Man får som ett lugn samtidigt som det är roligt att planera vad man ska göra, för att inte tala om hur det känns när det sedan är klart, säger Britt Ribb.

Inne i barnens snickarboa på området står pensionerade träslöjdsläraren Roy Isacsson från Gammelstad och yxar på en "aspstock" som ska bli ett gammaldags mjölktråg.

-  Jag kommenterade ett mjölktråg här på Hägnan och då sa chefen här att "då får du göra ett". På den vägen är det, säger Isacsson.

Med hjälp av sandpapper, tvingar, små knivar och hyvlar får Ove Johansson och Börje Isberg fram svepaskar ur träsorter som hägg och sälg.

-  För att göra det här behöver man vara noggrann och ha stort tålamod, säger Börje Isberg.

-  Det är efter pensioneringen som man tidigare börjat med vårt hantverk. Men nu ser vi tendenser till föryngring. I min cirkelgrupp är åldrarna numera mellan 30 och 84, säger Ove Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om