Marcus sommarjobb blev en kråkräddning

Ett sommarjobb av det mera ovanliga slaget har Marcus Kjellgren på Hertsön i Luleå haft. Han är djurvän och i stort sett själv har han skött om och fött upp den kråkunge som hans farfar hittade i början på sommaren.

INTE PÅ FRÄMMANDE. Kråkan Luger Landar inte var som helst men på Marcus Kjellgren sätter han sig gärna.

INTE PÅ FRÄMMANDE. Kråkan Luger Landar inte var som helst men på Marcus Kjellgren sätter han sig gärna.

Foto: Monica Forssén Bååth

Luleå2012-09-05 06:00

När farfar ringde från Älvsbyn och berättade om den skadade kråkungen som han hittat i skogen rådde inget tvivel.
Trots att den behövde en hel del omvårdnad tvekade inte Marcus och hans familj.


– Vi beslöt oss genast för att försöka rädda livet på den och föda upp den, säger mamma Maria Kjellgren som vill betona att det är sonen Marcus som stått för den mesta omvårdnaden.


– Det har varit hans sommarjobb, säger mamma Maria.

Ingen sovmorgon
Den första tiden fick kråkungen bo i en bur i Marcus rum.
Till att börja med blev den matad med uppblött kattmat varannan timme, dygnet runt, så det blev inga sovmorgnar för Marcus.
När kråkungen, som heter Luger och är av okänt kön, blev lite större fick den flytta ut till en stor bur under carporten i familjens hus.
Nu när kråkan har vuxit till sig kan den flyga vart den vill men den flyger inte långt från familjen Kjellgrens tomt.


– Kråkan känner igen oss och kommer flygande och sätter sig på oss, den sätter sig inte på någon främmande, säger Marcus.

Badar varje dag
En del små egenheter har den också. Kråkan åker gärna med på barnvagnen när Maria går på promenad, gillar inte orange och varje morgon vill kråkan gärna ta ett bad i en bunke på gården.


– Men vattnet ska vara nytt annars badar inte kråkan, säger Marcus.


– Den håller sig här i närheten, den flyger bara till det närmaste grannskapet och sedan kommer den tillbaka igen, säger mamma Maria.


Nätterna tillbringar den i buren som nu för tiden alltid är öppen, sovande på ett ben med huvudet instucket under vingen.


Väntar på frukost
På morgonen när han ser att kökslampan tänds flyger han och sätter sig på fönsterblecket och tittar in i väntan på frukost.
Kråkan har fått en hel del uppmärksamhet av andra fåglar i närheten och inte minst av skatorna men den klarar sig bra och verkar trivas hos Marcus och hans familj.
Hur länge den kommer att stanna har familjen ingen aning om.


–  Kanske kommer den att klara sig själv snart, tror Marcus som visst kan tänka sig att göra en insats för ett hjälpbehövande djur någon fler gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om