Malin Winberg en av tre prisade: "Det fick mig att tänka till"

Roland Lundströms stipendiefond vill främja kulturen och näringslivet i Norrbottens län. I år har tre stipendier delats ut på vardera 10 000 kronor.

Emil Svanberg (Rocksigma), Irina Merleni och Malin Winberg fick stipendie av Rotary.

Emil Svanberg (Rocksigma), Irina Merleni och Malin Winberg fick stipendie av Rotary.

Foto: Läsarbild

Luleå2024-05-30 09:29

Fonden drivs av Rotary i Luleå och de tre stipendiaterna för 2024 har ingen inbördes rangordning. Alla bidrar inom sitt område till att främja länets näringsliv eller kultur på ett föredömligt sätt.

Årets tre stipendiater är: Irina Merleni, brottare, Malin Winberg, företagare med flera affärskoncept och Rocksigma med programvaru-innovationer inom seismisk aktivitet som gör gruvor säkrare att arbeta i.

Stipendierna mottogs vid en utdelning i samband med en Rotarylunch i Luleå. Här följer motiveringarna som fondens styrelse läste upp:

Irina Merleni har en framgångsrik idrottskarriär inom brottning med både OS- och VM-medaljer för Ukraina. Hon kom till Haparanda från brinnande krig med hjälp av Haparandas Sportklubb Taktik. I dag arbetar hon heltid i Haparanda och är brottningstränare för unga på fritiden. Hon tillför erfarenheter och stort engagemang som bidrar till att utveckla ungdomsidrotten i Norrbotten. Irina Merleni är en förebild för både unga och gamla när det gäller att aldrig ge upp trots stora utmaningar, och representerar det lagarbete som för oss alla framåt.

Malin Winberg är journalist och har vågat satsa allt på det hon brinner för. Hon är en ung uppmärksammad företagare i Luleå som lämnade en trygg anställning för att starta och utveckla olika affärskoncept. Hon har på bara några år blivit en av Sveriges mest populära moderatorer med kunder över hela landet, och jobbar som utbildare, skribent, producent av podcasts och yogalärare via sin hemsida ”Yoga Online”. Malin Winberg är även engagerad i föreningen Passionista, vars mål är att få fler unga att förverkliga sina drömmar. 

Rocksigma, som är baserat i Luleå, bygger mjukvaruprodukter för övervakning, analys och prognoser av seismisk aktivitet i underjordsgruvor. De har på ett innovativt sätt skapat större säkerhet vid gruvbrytning under jord. Med algoritmer och självlärande AI-modeller levererar Rocksigmaslösningar värdefulla insikter om hur bergmassan reagerar på brytningen, vilket gör produktionen säkrare och mer effektiv. Rocksigma har under år 2023 tagit sig in på Ny Tekniks 33-lista, med de hetaste unga teknikföretagen i Sverige.

Irina Merleni uttryckte att hon är väldigt hedrad över att ha blivit utsedd till stipendiat, och att sportklubben i Haparanda tagit sig an henne och familjen med ett väldigt stort hjärta.

Malin Winberg berättade hur covid-åren blev en prövning för henne i starten av företagandet.

– Men det fick mig också att tänka till och utveckla fler idéer, så i dag har jag ännu fler ben att stå på i mitt företagande, säger hon.

Både Malin Winberg och Emil Svanberg, vd för Rocksigma, har fått flera utmärkelser de senaste åren.

Emil Svanbergs team växer och företaget når ut över hela världen i dag. De har bland annat blivit inbjudna till branschfolk i Australien. Intresset var stort när de presenterade sina lösningar kring skalvmätningar med ett förutseende som behövs för att göra våra allt djupare gruvor säkra att vistas i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!