Anette Garney som tidigare varit ordförande i Luleå berättade om det arbete som gjorts och vad som sker nu. FN har personal i Luleå, Kalix och Haparanda.
Vi fick börja med att fylla i ett formulär om vilken kunskap vi har om världen och FN:s arbete. Det är bara att inse att vi har delvis bristande kunskap om extrem fattigdom, medellivslängden, lägst barndödlighet, störst antal kvinnor i parlamentet, flickor som får börja skolan och biståndet kontra militärutgifter i världen.
Glädjande är att det blir bättre; 1990 levde 38 procent i extrem fattigdom (1,9 dollar/per dag) medan det 2020 är 10 procent.
Medellivslängden har ökat på 20 år till 72 år. Flickor som får börja skolan är 50 procent och bistånd är idag 143 miljarder dollar mot militärutgifterna som är på 1700 miljarder dollar.
Sedan FN-stadgan antogs 1945 har FN arbetat med akuta och humanitära insatser vid katastrofer och konflikter. Den 25 september 2015 antogs Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling. Agenda 2030 är ett verktyg för att hjälpa alla världens länder, rika som fattiga, att uppnå alla dimensioner av hållbar utveckling – social, ekonomisk och miljömässig.
Anette berättade om Etiopen där FN utbildar klanledare och byinnevånare om till exempel omskärelse. Mycket beror på okunskap och gamla traditioner och resultatet att nå ut till byarna har blivit en lyckad satsning. Kan man få klanledare att förstå och tänka om så räddas många flickor från omskärelse.
En mycket intressant och lärorik information som Anette gav oss.