Syftet med träffen var att få höra om äldrefrågor i Luleå kommun.
Fredrik började med att berätta om det som händer i Norrbotten och vad som krävs med alla nya satsningar.
Stor inflyttning, kompetensförsörjning krävs och att få Luleå attraktivt att bo och leva i. En stor utmaning. Den budget som är lagd satsar mycket på välfärden med drägligare arbetsvillkor, attraktivare vård och omsorgsutbildning med möjlighet att både studera och jobba växelvis samt arbetskläder inom hemtjänsten.
Vi har med förra regeringen fått statsbidrag. Vad den nya regeringen tänker är ännu oklart.
En äldreplan är upprättadför åren 2022–2029.
En äldresupport är startad där du kan ringa och få stöd och rådgivning i olika slags frågor. I dag är det två anställda men det kan behövas fler.
När människor hamnar mellan olika stolar, då krävs att sjukvården, hälsocentralerna och hemtjänsten jobbar närmare varandra.
Det utvecklas digitala tekniker för trygghet, kan vara en webbkamera, sensorer eller mattor som visar när du går ut.
Hansson säger också att man behöver göra jobben mer attraktiva med bättre arbetsmiljö, arbetstider och heltid som en rättighet i Luleå.
Kommunen planerar för fler trygghetsboenden. Råneå pågår och i Antnäs ska det byggas. Planen är att det ska finnas ett trygghetsboende i varje stadsdel.
Man behöver också hitta lösningar mellan boenden, idag finns en gråzon mellan olika boenden.
Det finns ett stort glapp när du behöver viss hjälp men klarar mycket själv fysiskt och mentalt, speciellt om tankarna är rediga. Att för en relativt frisk människa flytta in i ett omsorgsboende kan bli tufft.
Äldreomsorgen i Luleå Kommun ska vara i framkant, framhåller Fredrik Hansson, vilket innebär att äldre personer ska få sina behov tillgodosedda med minsta möjliga väntan efter beslut och de ska möta kompetent personal som bidrar till positiva effekter för den enskilda äldre personen som för hela äldregruppen och samhället i stort.
Vi tackade Fredrik Hansson för ett trevligt bemötande och för värdefull information som han delade med sig av.