Lenas hantverk förvandlar

- Jag vill värna händernas arbete och ett gott hantverk och sedan är det ju så roligt också, säger Lena Eriksson i Rutvik.

SKÅLAR OCH KORGAR. Även de material som finns nära som presentband, påsar och annat kan förvandlas i Lenas flitiga händer.

SKÅLAR OCH KORGAR. Även de material som finns nära som presentband, påsar och annat kan förvandlas i Lenas flitiga händer.

Foto: Monica Forssén Bååth

Luleå2011-12-06 06:00

När hon efter 30 år slutade arbeta inom vården ville hon få möjlighet att arbeta med det hon brinner mest för, nämligen hantverket.

Redan som barn hade Lena ett stort intresse för handarbete och hemslöjd av olika slag. Skapandet sitter i generna, tror Lena och under åren har det tagit sig många vägar och hon har även varit lärare vid många olika kurser i Hemslöjdens regi.

- Efter arbetet inom vården visste jag hur snabbt livet kunde förändras. Hantverket blev en livsstil och en heltidssysselsättning även om det inte har gav en heltidslön, säger Lena.

Förvandling
I hennes händer förvandlas trasiga linnedukar och presentband, påsar och dagstidningar till de vackraste ting.

- Materialet finns nära oss, har man inte tillgång till det som naturen ger så finns det som vi annars slänger och det kan förvandlas till de vackraste ting. Lena sysslar också med andra former av hantverk, som nålbindning som är ett väldigt gammalt sätt att tillverkar bland annat vantor och sockar.

- Jag söker hela tiden nya utmaningar, och tänker att så där kan man ju också göra. Det kan bli allt från smide till knyppling, säger Lena.

Kreativt
Det är inte bara slöjd och hantverk av olika slag som intresserar utan hon har även gått Sunderbyns konstlinje under åren 1981 till 1983.

- Alla borde få vara i en sådan kreativ miljö under en period i livet. Det är något jag tagit med mig i livet sedan.

- Det är i mötet med andra människor som man kan förändra perspektivet och upptäcker att man kan leva på så många olika sätt, säger Lena.

Det är i träffarna med andra som man kan finna inspiration och få nya idéer.

- När man är nöjd behövs det inte så mycket pengar heller, säger Lena.

Hela tiden har hon arbetat med Hemslöjden som plattform och nu arbetar hon till en utställning till Hemslöjdens 130-årsfirande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om