Intressant berättarkafé med Röda korset

PRO Skurholmen höll berättarkafé i PRO Malmgården den 10 mars. Drygt 30 medlemmar som hade kommit för att lyssna på Ann-Helen Eriksson från Röda korset.

Ann-Helen Eriksson berättade om Röda korsets verksamhet.

Ann-Helen Eriksson berättade om Röda korsets verksamhet.

Foto: Pia Hanzi

Luleå2023-03-17 06:17

Meith Nordahl hälsade henne välkommen och meddelade att nya berättarkaféer kommer att hållas 27 april med Kustbevakningen och 9 maj när Framtidsfabriken kommer på besök.

Utdrag ur anförandet: År 1859 föddes två idéer som lade grunden för den internationella humanitära rätten och det humanitära arbetet som görs än idag över hela världen under Röda korsets och Röda halvmånens flagg. 

På ett slagfält i Solerno i norra Italien hade den schweiziske affärsmannen Henry Dunant sett förödelsen av krig och bestämt sig för att agera. Han föreslog att det behövdes regler som skyddar sårade soldater och sjukvården på slagfältet och att det borde finnas hjälpföreningar i alla länder för att bistå den militära sjukvården och att ta hand om sårade och sjuka i krig.

Kort därefter bildades nationella Rödakorsföreningar över hela världen med Svenska Röda korset som en av de första. Sedan Svenska Röda korset grundades 1865 har vi arbetat för att möta olika humanitära behov som uppstått både i Sverige och utomlands. Än idag skapar och anpassar vi våra verksamheter för att hjälpa utsatta människor i kriser, krig och naturkatastrofer. Målet är att lindra och förhindra mänskligt lidande.

Röda Korsets sju grundprinciper är en sammanhållande länk för Röda kors- och Röda halvmåneföreningar och är vårt främsta verktyg och kompass. Det är utifrån dessa vi sätter mål, prioriteringar och väljer samt använder arbetssätt utifrån olika situationer.

Grundprinciperna är: Humanitet, opartiskhet, neutralitet, självständighet, frivillighet, enhet och universalitet.

Berättarkaféet avslutades som vanligt med kaffe och fikabröd och nöjda gäster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!