Ingalill Enbom vågar vara funktionshindrad

- Nu är jag verkligen taggad, säger Ingalill Enbom. Sedan fyra år tillbaka är hon synskadad och nu vill hon satsa på de lokala föreningarna.

INTE BITTER. Ingalill Enbom vill visa på nya vägar.

INTE BITTER. Ingalill Enbom vill visa på nya vägar.

Foto: Monica Forssén Bååth

Luleå2012-11-27 06:00

- På lokal nivå kan man göra mycket mer, det är där det händer, säger Ingalill Enbom, även känd som optimistkonsult och författare av fem böcker, alla med ordet "Våga" i titeln. Alldeles nyligen har hon besökt en inspirationskonferens för synskadade i Uppsala.

- Där mötte jag ett gäng aktiva och positiva människor som alltid när det gäller funktionshindrade, säger Ingalill som fick möta en blandad dynamisk grupp.

Visa möjligheter
- Det var manliga chefer, tanter som jag, ungdomar med mera och vi hade så roligt. Nu vill jag få andra att uppleva samma sak. Jag vill säga till andra funktionshindrade av olika slag "kom, ta med familj, släkt och vänner, kom, kom ut och låt oss träffas och ha trevligt tillsammans", säger Ingalill Enbom.

- Jag vill inte att människor ska vara bittra. Jag vill visa på möjligheter och inte hinder, hinder går alltid att lösa, säger Ingalill.

Under åren har hon mött många funktionshindrade människor och vet att det kan vara stor skillnad på hur man tacklar sitt handikapp.

- Själv skulle jag inte vilja backa bandet. Jag har inte blivit svagare bara starkare, säger Ingalill som själv är ett bevis för att det inte innebär något hinder att vara synskadad. Hon jobbar som vanligt med föreläsningar och kurser, även för svenskar i Spanien, och nu har hon ytterligare en bok på gång Våga vara funktionshindrad. Dessutom ser hon som en av sina uppgifter att locka fler synskadade ut ur stugorna.

- Livet kan faktiskt bli mycket bättre, livet kan bli en gåva och man kan känna en sådan tacksamhet, allt beror på vad man har för inställning.

- Vad förväntar man sig egentligen, ett funktionshinder kan drabba vem som helst, fortsätter Ingalill.

Hitta nya vägar
- Jag är ju fortfarande samma människa som innan jag blev synskadad. På en av mina kurser fanns en 16-årig flicka som sa det så bra att jag bestämde mig för att ha med det i alla mina föredrag, det lyder så här "Jag är inte min sjukdom, jag är samma människa nu som innan jag blev sjuk. Jag vet att jag är bäst. Jag är bäst på att vara mig själv. Dom andra är inte dåliga för de är bäst på att vara sig själva."

- Jag vill få bort fördomarna. Ett mål jag har är att alla funktionshindrade ska förstå att de ska göra allt de gjort förut, men på ett annat sätt. Ingen behöver sluta med något, det gäller bara att hitta nya vägar, slutar Ingalill.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om