Från södra Sverige rapporteras om för torra marker som får svampen att helt enkelt torka bort. Raka motsatsen råder i Norrbotten där vi fått mycket nederbörd i form av regn den här sommaren.
Svampkonsulenten Göran Lidén är glad över det myckna regnandet men hoppas nu på värme.
– Det är en absolut förutsättning för att det ska kunna bli ett bra svampår, säger han.
Det hänger på värmen alltså. Men trots att svampentusiasterna lever i ovisshet om det överhuvudtaget blir någon värme, så finns det positiva tendenser i svampskogen.
– Redan nu ser jag att kremlor och Karl-Johansvampar visar sig och det är ovanligt tidigt. Det är faktiskt ett par veckor tidigare än normalt, säger han.
I Sverige finns det mellan 12 000-14 000 olika svampsorter. Varav ett 100-tal är ätliga. I Norrbotten finns ungefär 50 ätliga arter. Så det gäller att veta vad man sysslar med när man ger sig ut i svampskogen. Det kan lätt bli fel.
– Jag brukar säga att man ska lära sig ett fåtal sorter i taget. Och börja med sopparter som är lätta att känna igen och dessutom ofarliga, säger Göran Lidén.
Han uppmanar också till kontakt med någon av Norrbottens 10-15 svampkonsulenter om man känner sig osäker på det man plockat i skogen.
– Det är bara att höra av sig så tittar vi igenom korgen och säkerställer svamparnas identitet. Det kan lätt bli fel. Jag hade som ett exempel en kompis som kom med en gammeldags päronlåda full i av svamp, varav bara en visade sig vara ätlig, säger han.
Som svampkonsulent ser han att svampplockning har blivit trendigt. När han håller kurser är det inte längre bara för medelålders och äldre personer.
– Nu deltar också barn och ungdomar i högre utsträckning. Och det är jättekul, säger Göran Lidén.