Han har gått på djupet med Hjalmar Lundbohm

Vid Norrbottens Senioruniversitets, NorrSens, senaste möte berättade Curt Persson om sin akademiska avhandling om Kirunaprofilen Hjalmar Lundbohm (1855–1926). Ett arbete som även resulterat i en bok.

Curt Persson.

Curt Persson.

Foto:

Luleå2020-01-08 06:00

En av svårigheterna med biografin som Curt Persson stötte på direkt var hur han skulle gå tillväga när mycket av källmaterialet är förstört. Hjalmar Lundbohms vilja var nämligen att alla privata dagböcker, anteckningar och manuskript skulle brännas, vilket också gjordes.

Så vad gör en forskare då? Curt berättade att han fick söka i olika arkiv och dokument, prata med närstående personer och andra som på olika sätt kunde förmedla något om den här tiden i allmänhet och om Hjalmar Lundbohm i synnerhet.

Hjalmar Lundbohm föddes i Vänersborg 1855. Efter avslutad skolgång på hemorten studerade han vid Chalmers slöjdskola till väg- och vatteningenjör under åren 1873-1877. Han visade tidigt god förmåga till nätverksbyggande och fick via sina kontakter en provanställning vid Sveriges geologiska underökning, SGU 1885. Anställningen vid SGU gjorde att Hjalmar Lundbohm sommaren 1890 åkte upp till Luossajärvi och nuvarande Kiruna.

Hjalmar Lundbohms strategi för att bygga upp ett välfungerande samhälle i Kiruna handlade bland annat om nytänkande, hög bostadsstandard, ett utvecklat bildningssystem och ett mjukt tänkande i hårda frågor. Han hade flera förebilder i det arbetet. En var Frans Kempes ”Norrbyskär” utanför Västerbottens kust, en annan George Pullmans ”Pullmancity” i Chicago, USA och en tredje och kanske viktigaste William Levers ”Port Sunlight” utanför Liverpool i Storbritannien.

Hjalmar Lundbohm menade i likhet med sina förebilder att det var viktigt att invånarna hade tillgång till bra utbildning och fortbildning men också tillgång till bibliotek, konst, musik och andra kulturella upplevelser.

Som ledare fungerade Hjalmar Lundbohm bäst i uppbyggnadsfasen och sett ur företagsperspektivet en mycket okonventionell sådan. Hans goda förmåga att bygga nätverk använde han för såväl samhällsbygget som gruvindustrin. Hans ledarskap kom senare att ersättas av det nya professionella ledarskapet.

Till hans mer kontroversiella sidor hörde hans engagemang inom dåtidens rasbiologiska yttringar och det politiska segregeringsarbetet gentemot urfolket samerna. Något som Curt Persson menar att han som biografiskrivare och forskare också har ett ansvar att redovisa. Allt för att teckna en allsidigare och mer nyanserad bild av Hjalmar Lundbohm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!