Första advent på Skåda

Galleri Skåda i Luleå visar under första advent Luleå konstförenings tavelsamling.

GAMMALT OCH NYTT. Birgit Georgson från Luleå konstförening tittar av Callenberg som visas på Galleri Skåda i helgen.

GAMMALT OCH NYTT. Birgit Georgson från Luleå konstförening tittar av Callenberg som visas på Galleri Skåda i helgen.

Foto: Monica Forssén Bååth

Luleå2011-11-25 06:00

- Det är första gången vi gör en sådan här sak men vi hoppas kunna få ställa ut så här fler gånger, säger Birgit Georgson.

- Många av de här tavlorna har stått i ett lager en längre tid men vi tycker att konsten behöver visas och vi vill även sälja en del för att kunna köpa in mer konst, säger Birgit.

Merparten av tavlorna är målade av Norrbottenskonstnärer, bland annat finns här en målning av Callenberg som är ett känt namn.

Den äldsta av målningarna är gjord på 1960-talet och sedan varierar åldern på konstverken.

Arrangerar
Det är Luleå konstförening som äger målningarna men föreningen är annars mest känd som arrangör av Konst i det gröna.

- Där finns ett bra tillfälle för rätt goda amatörer att visa sin konst, säger Birgit som räknar med att Konst i det gröna blir kvar på Kronan ytterligare några år.

- Konstföreningens medlemmar träffas hos olika konstnärer som berättar om sin konst när vi har månadsmöten och sedan har vi en del lotteriet också, säger Birgit som sitter för sitt första år i styrelsen.

- Vi vill växa och bli fler. Nu finns dryga hundratalet medlemmar och vi vill bli större så det här är ett led i det också, slutar Birgit Georgsson och kastar en sista blick på utställningen som finns på plats för intresserade att titta på under den första adventshelgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om