Forskning och fantasi är författarnas verktyg

Sven Nyberg och Hans Olov ”Hantis” Ohlson berättar för Lulebygdens forskarförenings medlemmar om hur författare blandar forskning och fantasi.

Sven Nyberg och Hans Olov "Hantis" Ohlson berättade om hur författare använder sig av forskning i sitt arbete.

Sven Nyberg och Hans Olov "Hantis" Ohlson berättade om hur författare använder sig av forskning i sitt arbete.

Foto: Privat

Luleå2023-11-23 06:45

”Hantis” berättar att i dag kan en författare hitta material och bilder med Google utan att besöka platsen där handlingen utspelas. 2009 skrev han sin första roman, ”Messerschmidtakademien”, som utspelades i Skåne och alla nobelpristagarens citat finns invävda i handlingen. 

Boken ”Sånt som händer” handlar om altarskåpet i Gammelstads kyrka som tillverkades i Antwerpen i början av 1500-talet. Ett sigill ”avhuggen hand” finns på snickeriet. Var finns sigillet på altarkåpet i kyrkan? Hans Olov har letat och har inte funnit det. 

Boken ”Älskade mamma” har sitt ursprung från ett tidningslägg år 1946 i Norrländskan. I fantasin blev artiklarna en dagbok som skrivs av en mamma till sin son. 

Senaste boken heter ”Rollatorfilosofen” och Roy är en herre i ett gäng pigga och påhittiga damer och herrar på ett trygghetsboende, alla med olika personligheter. De träffas i samlingsrummet och resonerar. Boken är underhållande, rolig och med viss igenkänning.

Sven Nyberg är född i Värmland och hans akademiska bana har gått via en disputation i litteraturvetenskap och han har läst mycket skönlitteratur. Sven har varit lärare till ”Hantis”. Inlärt, upplevt och självupplevt är ingredienser i en roman och forskning krävs för att det skrivna ska gestalta händelserna. 

Första boken ”Sista sommaren i Bensbyn” skrev Sven 1975. Torpet skulle rivas för att Stålverk 80 skulle byggas. Stålverk 80 byggdes inte och boken kom ut 1977. Sven läser ur ”Limerickar”. En limerick föds efter en 40-minuters promenad. Lätt att rimma på Haparanda och svårare med orten Molkom. 

Mikael Niemis senaste bok om lokalhistoria nämns som exempel på när det har krävts forskning och fantasi för att ge liv åt gestalterna. 

Frågedags; vad är en klassisk bok? Svaret blev att boken är 100 år gammal och har överlevt. Det är endast tiden som gör att en författare lever och det gäller att härda ut och vi får rådet ”läs det du tycker om”.

Efter en mycket roande stund bjöds det på nykokt kaffe och trevlig samvaro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!