Under ett och samma decennium, 1930-talet, fick Sanna och Elix Sundström i Stenudden sina fem barn. Maj-Britt, Ingegerd, Doris, Kjell och Kenneth. Storasyster Maj-Britt som nu heter Ruuth i efternamn, berättar med stor värme om sin familj som stått varandra nära genom hela livet.
Barnen hade en lycklig barndom med en mamma som var hemma och en pappa som körde färjan mellan Avan och Norra Sunderbyn. Men 1941 dog mamma Sanna. Hon hade drabbats av spanska sjukan i unga år och aldrig riktigt hämtat sig.
Minstingen Kenneth bodde hos sin faster på Bergnäset cirka ett halvår efter att mamman gått bort men kom sedan hem till resten av familjen. Hembiträden tog hand om barnen och hushållet medan pappa Elix jobbade.
Storasyster Maj-Britt berättar att ett stort antal militärer var förlagda i Avan 1941. Kjell, då sex år gammal, knallade dit varenda morgon och åt frukost med soldaterna. Sedan hängde han med dem mest hela dagarna, något som de ganska uttråkade soldaterna uppskattade.
Systrarna Ingegerd och Doris kom att arbeta inom äldrevården hela sina yrkesliv. Maj-Britt ville utbilda sig till sjuksköterska men det fanns inte pengar till det. I stället jobbade hon som extravak på Garnis i Boden, tills en kamrat såg en annons i tidningen om att järnverket sökte kvinnor för anställning. Maj-Britt nappade och jobbade sedan i centralförrådet i 18 år.
Äldsta brodern Kjell gick yrkesskola i Värmland och jobbade en tid på Luleå varv. När pappa Elix skulle gå i pension lämnade han över befälet för färjan till sin son. Året var då 1963.
Minstingen Kenneth kom att arbeta som chaufför på Agda Karlsson möbelaffär på Bergnäset. Han blev erbjuden att ta över affären men tackade nej. Men han stannade i möbelbranschen och jobbade som inköpare på Möbel-Lind i Boden fram till sin pension.
I början av 1950-talet lockade en kamrat med en något motsträvig Maj-Britt till en dans. Och tur var väl det.
– Jag tror det finns en mening med att två människor ska träffas, säger hon.
På dansen blev hon flera gånger uppbjuden av ”Persöns snyggaste kille”, Lennart Ruuth, och 1953 förlovade paret sig och fick med tiden två söner.
Banden mellan syskonen har varit starka genom livet. Alla har hälsan och bor så pass nära varandra att de lätt kan umgås.
– Det har alltid varit en för alla, alla för en, säger Maj-Britt Ruuth.