En almanacka med Svartöstadsbarn från förr

Barnbilder från förr blev temat när Svartöstadens hembygdsförening skulle sammanställa årets almanacka.

ARBETSGRUPPEN. Runhild Johansson, Kerstin Bergström, Gunnel Johansson och Birgitta Fahlén har varit med och sammanställd 2012 års alamanacka.

ARBETSGRUPPEN. Runhild Johansson, Kerstin Bergström, Gunnel Johansson och Birgitta Fahlén har varit med och sammanställd 2012 års alamanacka.

Foto: Monica Forssén bååth

Luleå2011-11-24 06:00

Gruppen som arbetat med almanackan är Runhild Johansson, Kerstin Bergström, Gunnel Johansson, Birgitta Fahlén och Anita Hogbrand. Alla kommer ursprungligen från Svartöstaden även om alla inte bor kvar där i dag.

Svartöstaden började byggas i slutet av 1800-talet och är en gammal arbetarstadsdel med en genuin kåkstadsbebyggelse och en egen karaktär som är ganska väl bevarad. Stadsdelens historia och utveckling samt folkliv, kultur, industri, handel och sjöfart är det som Svartöstadens hembygdsförening ägnar sitt intresse.

Bilderna till almanackan kommer från privata album och några är arbetsgruppens egna barndomsbilder.

Mer skolbilder
- Först hade vi inte så många bilder men sedan kom det fler men det behövs alltid mer, bland annat vill vi gärna ha bilder på skolklasser bland annat med barn födda på 1950- och 1960-talen för det har vi inte så många, säger Gunnel.

- Det har varit väldigt roligt att arbeta med det här och det har gått fort också, säger Runhild.

Almanackan för 2012 är klar och har trycks upp och planerna inför nästa år är redan klara. Då blir det båtar och båtliv som kommer att stå i fokus. Både det privata båtlivet och sjöfarten har naturligtvis präglat livet i stadsdelen.

Den första almanackan gavs ut 2007. 1998 bildades föreningens föregångare Svartöstadsgruppen och år 2000 bildades Svartöstadens hembydsförening som har en livaktig verksamhet.

- Det finns en intresseförening i Svartöstaden också men här sysslar vi lite mer med nostalgi än vad de gör, säger Gunnel.

Föreningen har cirka 265 medlemmar.

Önskar föryngring
- Vi hoppas på förstås på föryngring och tycker att det är dags för de som är lite yngre att bli medlemmar i hembygdsföreningen, säger Kerstin.

Föreningens har en hemsida och sina lokaler har de på Blackis där de har öppet varje lördag och då finns tillfälle att köpa olika publikationer. Bland annat Så minns vi Svartöstaden i tre olika delar samt Kvinnor i Svartöstaden, alla är sammanställda av Torbjörn Åström.

- Sedan deltar vi i Svartöstadsdagen och under året har vi en hel del träffar med underhållning, berättar Birgitta.

I lokalerna på Blackis pågår just nu en utställning med Anne-Marie Burwalls målningar med Svartöstadsmotiv som finns att se ytterligare en lördag.

Många affärer förr
- Vi efterlyser alltid fler bilder, gärna på båtar och båtliv naturligtvis och så har vi ett kommande projekt där vi är på jakt efter fotografier från den affärsverksamhet som funnits.

- Förr fanns en hel del affärsverksamhet i Svartöstaden med butiker och service av olika slag. Listan med verksamheter är lång och allt finns nedskrivet men det behövs som sagt bilder, både med interiörer från olika butiker men även exteriöra bilden. Vi tar tacksamt emot allt vi får, slutar Gunnel Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om