Demens – en växande folksjukdom

Läkaren och ordföranden i Bodens demensförening, Anna-Carin Asp, föreläste om demens vid Norrbottens senioruniversitets arrangemang.

Anna-Carin Asp är läkare och ordförande i Bodens demensförening.

Anna-Carin Asp är läkare och ordförande i Bodens demensförening.

Foto: Andreas Hoffsten

Luleå2022-05-05 05:23

Demens är en växande folksjukdom och bara i Luleå finns uppskattningsvis 1.200 som lider av någon form av demenssjukdom. Det finns nämligen flera varianter vilket ordföranden i Bodens demensförening, tillika läkaren Anna-Carin Asp redogjorde för under en föredrag på IOGT-NTO i Luleå, arrangerat av Norrbottens Senioruniversitet. 

Demenssjukdom berör inte bara den drabbade utan i hög grad även närstående och kan i sitt ofta smygande sjukdomsförlopp vara svårdiagnosticerad. Anna-Carin Asp vars man dog i sjukdomen, pekade på förändrat beteende, minnesförlust, problem med det finmotoriska, tappade ord som signaler om att något är fel. Det sorgliga i detta är att trots omfattande forskning så finns ännu ingen egentlig bot, bara viss uppehållande medicinering. 

Riskfaktorerna handlar om ålder (50 procent av de över 90 år är drabbade) men även arv och högt blodtryck påverkar. ”Friskfaktorer” är hög utbildningsnivå samt att vara socialt aktiv, fysiskt såväl som mentalt. Ensamhetsfällan är en viktig orsak att se upp med. 

Det finns förstås mycket att läsa om kring sjukdomen, exempelvis Ulla Isakssons ”Boken om E” som även ligger till grund för Bille Augusts ”En sång för Martin” med bland andra Sven Wollter och Viveka Seldahl. Den välfyllda salen gav Anna-Carin Asp en varm applåd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!