Bilderna har fått sin förklaring

"Bilderna föreställer en kortege anordnad av teknisterna på Tekniska gymnaset."

1950-talet. Alf Johanssons bilder som vi publicerade i måndagstidningen föreställer en kortege anordnad av teknisterna i Luleå, enligt samstämmiga uppgifter.

1950-talet. Alf Johanssons bilder som vi publicerade i måndagstidningen föreställer en kortege anordnad av teknisterna i Luleå, enligt samstämmiga uppgifter.

Foto: Alf Johansson

Luleå.2017-11-16 06:00

Den bästa av läsekretsar vet som vanligt besked och därför kan vi på Norrbottens Media reda ut begreppen kring de bilder vi publicerade i måndags.

Bilderna var tagna av Alf Johansson, men varken vi eller Larre Niemi, som försett oss med bilderna, visste mer om dem.

Läs mer: Ännu ett bildmysterium att lösa

Men så här var det:

Teknisternas kortege anordnades ända in på 1960-talet. Den ägde rum på valborgsmässoafton och betydde i Luleå att våren var kommen.

- Man gick man ur huse för att se på kortegen, och det var premiär för nya vårkappan och tunna skor för oss ungdomar, även om det var kallt och blåsigt, berättar bland andra Inger Karlman i ett epostbrev.

- Tekniska gymnasiet bjöd oss Luleåbor på en kortege genom stadens centrum på valborgsmässoafton, där det på ekipagen skojades om händelser under det gångna året. De hade lagt ner stor möda på de olika inslagen och möttes av applåder och många skratt, skriver Inger Karlman.

Hon berättar också att eleverna på Teknis samtidigt sålde sin skoltidning, som hette Tullrik.

- Innehållet var lätt barnförbjudet i vissa inslag.

Hon håller med om att bilderna kan vara tagna 1952, precis som vi spekulerade om i måndagstidningen på grund av anknytningen till Enbomsligan.

- När jag i slutet av femtiotalet började umgås med några teknister, hade de inte längre hatt ...

Henry Svanberg, som var elev på Tekniska gymnasiet, sedermera Midskogsskolan, numera Nya läroverket, under åren 1962 till 1965, berättar att på 1960-talet hette teknisternas tidning Reflex. Han håller med Inger Karlman om att innehållet knappast var lämpligt för barn.

- Vi tillbringade mycket tid med Reflex. Vi satt och tecknade allt innehåll, till och med annonserna, berättar Henry Svanberg.

- Jag tror att de flesta lärarna tyckte att det var roligt att vi jobbade med tidningen, så de var nog överseende med att den tog tid från skolarbetet.

Henry Svanberg berätter också om skillnaden mellan eleverna på Tekniska skolan och Tekniska gymnasiet under 1960-talet.

- Eleverna på Tekniska skolan hade ofta jobbat några år och ville sedan ha en teknisk utbildning, medan vi på Tekniska gymnasiet kom direkt från läroverket och sedan fick en ingenjörsutbildning som var mycket bra och direkt ledde till jobb.

"Tullrik" minns Henry Svanberg i första hand i förbindelse med en dans som anordnades och där eleverna på Seminariet medverkade.

- Hela idén med kortege var naturligtvis snodd från Chalmers och Tekniska högskolan i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om