Bambi målar och älskar livet

- När jag var liten började jag teckna så fort jag kunde hålla i en penna, säger Bambi Elinsdotter Oscarsson.

KREATIV. Bambi Elinsdotter Oscarsson uttrycker sig genom sin konst och sång och musik.

KREATIV. Bambi Elinsdotter Oscarsson uttrycker sig genom sin konst och sång och musik.

Foto:

Luleå2012-10-09 06:00

Hon målar, sjunger och mycket, mycket mera, kreativiteten går som en röd tråd genom hennes liv och numera är hon en välkänd person för de flesta i Norrbotten. På Solkusten i Spanien där hon bor under vinterhalvåret, kallades hon en gång för Solkustens största kulturpersonlighet. Där är hon välkänd både bland de skandinaviska människor som bor där samt bland de spanska invånarna.

Målar med vänster
Just nu har hon en utställning med sin konst på Restaurang Malmen på SSAB i Luleå.

Alla tavlorna är målade med vänster hand utom dem som hon tecknade i ungdomsåren.

- Jag är högerhänt från början men jag fick lära om, livet är alldeles för dyrbart för att man ska ge upp, säger Bambi

Efter en felbehandling på Luleå lasarett 1985 förändrades hennes liv totalt. I nästan ett år var hon i Umeå, på universitetssjukhuset och rehabiliteringshem. Då var det mycket Bambi hade att kämpa sig tillbaka till.

Såg möjligheterna
Hon fick börja om från början, hon lärde sig inte bara teckna med vänster hand, hon fick också lära sig att läsa, skriva, tala ordentligt, och ville lära sig simma!

- Jag fick höra att det var omöjligt, att jag skulle inse mina begränsningar. Men nu simmar jag med vänsterarmen och en hel uppsättning dynor som bär upp resten av kroppen. I dag kan jag undra hur jag orkade, men då såg jag inte problemen utan bara möjligheterna, säger Bambi Elinsdotter.

- När jag började skriva efter cirka fem, sex månader skrev jag spegelvänt, professor Bela Almay förklarade att det blev så för att jag tvingade fel sida av hjärnan att skriva, förklarar Bambi.

För henne var det en självklarhet att hon skulle fortsätta med samma saker som hon gjorde innan hon blev handikappad.

Sjunger och skriver
- Jag har lidit mer av människors fördomar än av själva handikappet. Det känns när arrangörerna tittar mer på rullstolen i stället på förmågan, berättar Bambi, som förutom att spela och sjunga andras kompositioner, också skriver en hel del musik själv.

- Jag har väl ett 45-tal låtar på Youtube, av både egna och andras material, säger Bambi.

Vill uttrycka sig
- I konsten vill jag kunna uttrycka vad en människa känner. Till exempel att avbilda den sårbara människan, att lyckas fånga själens tillstånd i ansiktsuttrycket, säger Bambi. När hon började måla igen fick hon använda fingrarna eftersom hon inte kunde hålla i en pensel. Sedan kom hon tillbaka till oljemåleriet och därefter har hon fortsatt med akvarell och jobbar vidare med bland annat skuggteknikens konst.

Ett annat favoritmotiv är att måla djur.

- Det är en enorm seger att kunna måla stort också, som tavlan med hästarna och att lära sig undvika spastiska ryckningar, fortsätter Bambi.

Hon har också en del ikoner med på utställningen.

- De är lite speciella, säger Bambi som har en särskild kärlek till dem. Utöver konst och musik ger hon föreläsningar bland annat på vårdhögskolan och gymnasiet.

Värna varandra
- Jag brukar säga att vi måste värna om varandra, vi måste kunna se oss själva i människorna vi möter, och behandla andra som vi själva vill bli behandlade, säger Bambi.

Uppehåll med radio
Hon har under tre års tid varit producent för ett eget program, Till dina öron, en timme i veckan, som sändes av Kustradion i Spanien, men via webben, så hon hade skandinaviska lyssnare både i Nord- och Sydamerika samt i flera länder i Europa. Det blev 110 program under den här tiden, där hon bland annat hade Lasse Berghagen och Mattias Enn som gäster. Radioprogrammet avslutades alltid med orden "Det bästa sättet att få ljus på sitt eget livs stig är att tända andras stjärnor".

Nu gör hon ett uppehåll i radiopratandet för att få tid att måla och komponera.

- Jag älskar livet och mina medmänniskor! slutar Bambi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om