Älgköttsoppa på brännande PRO-möte

Luleå2015-02-03 06:00

Vid årets första medlemsmöte för PRO Hertsön-Lerbäcken serverades äkta älgköttsoppa.

Soppan innehöll rikligt med älgkött och älgjägaren själv, Per Aasa, fick ta emot en rungande applåd från förtjusta medlemmar. Per var för övrigt med och kokade soppan.

Mötet gästades av brandinstruktören Lars Strandberg från Räddningstjänsten i Luleå. Han gav en intressant och informativ redogörelse för bränder i dagens samhälle. Bland annat berättande han att brandförloppet kan ta endast 2,5-3 minuter innan ett rum blir helt övertänt. Därför är de lagstadgade brandvarnarna helt nödvändiga för att vi ska kunna överleva.

Men dåligt fungerande, det vill säga dammbemängda brandvarnare, kan förlänga tiden för larm med ett par, tre minuter. Därför ska de regelbundet dammsugas.

Den vanligaste dödsorsaken vid bränder är rökutvecklingen. Därför varnade Lars Strandberg för att försöka ta sig ut genom rök. Den innehåller ofta cyanväte, vilket snabbt blockerar syretillförseln och slår ut muskelgrupper. Dessutom innehåller röken kol- och svaveldioxid.

Kryp efter golvet innan rummet hunnit bli helt rökfyllt och stäng dörren till rummet var hans råd.

De vanligaste brandorsakerna är i samband med att vi lagar mat, eldar i en eldstad samt via elfel i elektriska apparater.

Lars Strandberg gav fina tips om vad som behövs för att snabbt kväva en uppkommen brand. Samt inte minst - varna grannarna.

Vid mötet presenterades också ett stort antal cirklar som startat inom föreningen, som på ett år ökat

sitt medlemstal med 17 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om