Affärer från förr blev tema för utställning i Svartöstaden

Det har funnits många butiker i Svartöstaden under åren. Det har Gunnel Johansson och Kerstin Bergström full koll på och sedan har det blivit en utställning av det också.

AFFÄRER. Kerstin Berström och Gunnel Johansson i Svartöstadens hembygdsförenings lokal på Blackis. I bakgrunden hänger utställningen.

AFFÄRER. Kerstin Berström och Gunnel Johansson i Svartöstadens hembygdsförenings lokal på Blackis. I bakgrunden hänger utställningen.

Foto: Moncia Forssén Bååth

Luleå2013-01-17 06:00

- Vi är så nöjda med den här utställningen. Vi har lärt oss en hel del och så har vi haft roligt under tiden, säger Gunnel och Kerstin från Svartöstadens hembygdsförening. De har dokumenterat inte mindre än 31 av alla de affärer som funnits i under stadsdelens glansdagar i mitten på förra seklet. Nu finns utställningen att se i föreningens lokaler på Blackis.

- Från början var vi fyra som arbetade med den här utställningen men på slutet blev det vi två, säger Gunnel Johansson som också är ordförande i hembygdsföreningen.

De har kartlagt affärerna som funnits från början på 1900-talet och framåt och sedan har de samlat in privata bilder från gamla svartöstadsbor men de har även fått tag på bilder genom kommunens arkiv och museet.

Fanns allt
- De flesta affärerna kände vi ju till sedan vi var barn och tänk, på den tiden fanns det allt i lilla Svartöstaden! säger Kerstin.

Både Kerstin och Gunnel är uppvuxna i Svartöstaden och båda två är engagerade i hembygdsföreningen sedan lång tid tillbaka.

Affärsverksamheten i Svartöstaden hade sin storhetstid från cirka 1920-1930-tal fram till 1960-talet då de flesta av butikerna försvann. På den här tiden var det inte vanligt med bil och några stormarknader fanns det inte heller, i Svartöstaden låg det mesta på promenadavstånd.

- Vi har tagit med de affärer som låg på Laxgatan, Sandgatan och Sjöfartsgatan, säger Gunnel Johansson.

- Mest känd av affärerna är nog Rögers som alla kände till, sedan fanns livsmedelsaffären Alfred Brändströms livs som senare blev Öhmans livs de sista åren och kooperativet "Diversehandeln Enig" med mottot "Till gagn för alla och för egen vinst" som startades 1924 och som sedan blev Konsum, berättar Gunnel Johansson.

Många sysselsatta
För att bara nämna några affärer så fanns cykelverkstad, damfriseringar, herrfrisering, blomsterhandel, färgbutik, flera bagerier, en fiskhandel och ett charkuteri, Rögers, som ordnade allt från slakt till färdig korv samt ett ångbryggeri.

- På Rögers charkuteri arbetade som mest 23 personer och de hade fyra bilar i företaget, berättar Gunnel.

- Bryggeriet kom inte igång riktigt och efter en ombyggnation brann det redan 1924, säger Kerstin Bergström.

Inte den första
- Vi har lärt oss en hel del samtidigt som vi hållit på också, säger Kerstin och Gunnel som har arbetat med dokumentationen i cirka ett halvår.

Föreningen har haft flera utställningar tidigare och det kommer säkert att bli fler men ännu är det inte något planerat. Den här utställningen kommer att hänga kvar ytterligare en tid i hembygdsföreningens lokaler på Blackis i Svartöstaden.

De här affärerna finns med på utställningen och låg på Bolagsgatan, Sandgatan, Laxgatan och Sjöfartsgatan.
1. Barngarderoben, Bolagsgatan 32, Häggströms/Rolands kiosk, Bolagsgatan 28,
Granbergs Kafé, Sandgatan 33, Linnés mjölkaffär, Sandgatan 28, Svartöstadens bilstation, Sandgatan 28, Högbergs pappershandel, Sandgatan 15, Konsum 25, Sandgatan 9, Annys Damfrisering, Laxgatan 31, Stefanssons damfrisering, Laxgatan 30, Hedmans livs/kiosk/kafé, Laxgatan 29, Posten Luleå 3, Laxgatan 29, Rögers chark och korvfabrik/Nils-Johans livs, Laxgatan 25, Öströms livs/Henrys livs/Livsmedelscentrum, Laxgatan 21, Norbergs Mjölkaffär, Laxgatan 22, Pressbyråns kiosk, Laxgatan 19, Konsum, Nya Enig/Handlarn, Laxgatan 19, Büréns Herrekipering/Svanborgs frisersalong, Laxgatan 17, August Johanssons skoaffär, Laxgatan 17,  Järnbolaget/Hellstens Färg, Laxgatan 17, Jakobssons bageri, Laxgatan 11, LuleFisk, Laxgatan 12, Eltjänst/BP värmecenter, Laxgatan 12, Fanny Forsmans blommor, Sjöfartsgatan 27, Bryggeriet Polstjärnan, Sjöfartsgatan 25, Berglunds bröd och bageri, Sjöfartsgatan 23, Cykelverkstad, Sjöfartsgatan 24,  Enig/Hellstens färghandel/Svanborgs frisersalong, Sjöfartsgatan 24, Alfred Brändström/Öhmans livs, Sjöfartsgatan 19, Lundbergs manufaktur, Sjöfartsgatan 17, Centrumkaféet, Sjöfartsgatan 22A, Karlssons livs, Sjöfartsgatan 12.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om