1960-talslegendaren fyller 65

– Nu gör jag bara de roliga jobben, säger musiklegenden Lennart Grahn som fyller 65 år den 10 november.

Lennart Grahn, 65 numera

Lennart Grahn, 65 numera

Foto: Privat

Luleå2011-11-10 09:51

Han blev känd redan på tidigt 1960-tal då han började spela i Shanes och sedan har det hunnit bli många år i musikbranschen.
– Jag började spela gitarr redan som trettonåring, berättar Lennart.
– Jag var inte intresserad av att konfirmera mig men min syster och bror hade konfirmerats tidigare och fått en klocka respektive ett smycke. Så jag sa till morsan att jag gör det om jag får en gitarr och det fick jag, berättar Lennart.
Till Stockholm
– Den första låten jag spelade blev förstås Kära mor, säger Lennart.
Sin skolgång fortsatte han sedan på realskolan i Luleå samtidigt som han började spela i det lokala bandet The Marshalls.
I början på 1960-talet började han spela i The Shanes.
– Då tog det en himla fart. Jag var bara 17 år när vår manager, Marschalls och Shanes hade samma manager som för övrigt arbetade på NSD, sa att jag fick vara med i Shanes men ”Vi flyttar till Stockholm i morgon”.
– Jag fick åka och fråga min mamma som var på arbetet på Luleå lasarett. Det gick bra förstås, hon litade på mig och pojkrummet hade jag kvar, berättar Lennart.
Dansband
Bandet Shanes blev populärt och höll på fram till slutet på 1960-talet och var därmed ett av de band som höll på längst.
På 1970-talet blev det dansband och Lennart Grahn bildade Hubbaligan och 1973 flyttade han hem till Luleå och var bosatt här i några år innan flyttade till Göteborg.
– Där arbetade jag på en gitarrfabrik och var ensamstående pappa i flera år, berättar Lennart som har tre barn som alla är vuxna i dag.
Återförening
1970 återförenades Shanes och gjorde en turné som hette Shanes revivaltour.
– Det var jättekul, vi körde med amerikansk stil och var med i tv bland annat. Sedan blev det 18 år på King Creol i Stockholm och dessutom hela 44 veckor på Svensktoppen med låten Vem får följa dig hem.
Lennart Grahn hade utbildat sig till copywriter och arbetade i reklambranschen på dagarna och spelade på nätterna.
– I backspegeln kan jag fundera men jag var ung och orkade, säger Lennart.
1995 började en kreativ period i Lennarts liv, han flyttade ut på landet och började skriva musik, måla, och skriva på en bok.
– Nu är jag pensionär sedan några år tillbaka, berättar Lennart som fortfarande arbetar en del som frilansande skribent och det händer att han är ute och spelar också.
Roliga jobb
– Nu gör jag bara roliga jobb, säger Lennart.
Till de roliga jobben hör alldeles säkert bandet Shanes 50-årsjubileum nästa år och då ska det bli en 50-årsturné med alla de ursprungliga medlemmarna, berättar Lennart som numera är bosatt i Nyköping.
– Här trivs jag jättebra. Stan påminner mycket om Luleå, här finns SSAB och motsvarigheten till Svartö¬stan till och med, säger Lennart som tror att han kommer att besöka Luleå någon gång efter nyår.
Födelsedagen kommer han att fira genom att gå på damhockey och något uppträdande blir det antagligen tror Lennart.
– Det är nog meningen att jag och Tina Törner, rallystjärnan, ska sjunga något tillsammans, berättar Lennart som annars firar födelsedagen på lördag tillsammans med sin son som fyller 27 år den dagen.
– Det är lite av en tradition vi har men annars firar jag inte, säger Lennart.
Vi säger stort grattis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om