80 år: Karl-Erik Söderholm

Karl-Erik Söderholm.

Karl-Erik Söderholm.

Foto: Privat

Luleå kommun2019-10-03 06:00

80 år fyller den 4 oktober Karl-Erik Söderholm.

Han är född och uppvuxen på Seskarö. Tidigt började han arbeta i familjeföretaget som ägde en bogserbåt. Första anställning tog han på Uddevallavarvet och fick gå en svetsutbildning genom arbetet. När han flyttade tillbaka hem till Seskarö mönstrade han in på familjens bogserbåt och det var timmerdragning till sågverken och flottningshamnar i Norrbotten som gällde.

Arbetet inom båtbranschen innebar ofta renovering och ombyggnationer av båtar och därmed startade familjen Söderholm ett Sveriges nordligaste båtvarv på Seskarö, där även nya båtar byggdes.

Efter några år skaffade sig Karl-Erik en utbildning på Sjöbefälskolan i Härnösand och gick tillbaka till bogserbåtsbranschen och arbetsområdet utvidgades till internationella farvatten som Finland, Ryssland och Danmark. I mitten på 1980-talet blev han nyfiken på turistverksamhet och skaffade en sightseeingbåt – M/S Sandskär – och med den startade han en ny yrkesbana med skärgårdskryssningar. Turerna gick med familjen ombord, i Haparanda-Kalix skärgård med Sandskär och Malören som mål.

Efter några år utökade han verksamheten genom att skaffa M/S Laponia och startade trafik mellan Luleå och Kemi i Finland. Efter två säsonger flyttade Karl-Erik från Seskarö till Luleå, som därmed blev bas för den nya verksamheten med M/S Laponia som han startade med sin sambo Seija Barsk. Med den nya satsningen och M/S Laponia blev utbudet mycket mer än bara transport till öarna, han lade stor vikt vid maten och serveringen ombord. Samarbete startades med olika aktörer i skärgården och konstnärer som ställde ut sina alster till beskådande och försäljning. På båten serverades dryck från baren med fullständiga rättigheter. Paketresor gjordes med guidade promenader på någon av de för många okända öarna, det gjordes besök till konstnärsateljéer, skärgårdsmuséer, kvarnar, kapell och favoriten för många blev snabbt räkfossorna som snart kan firar 30-årsjubileum. 

Säsongen för den här verksamheten var från mitten av maj till slutet av september. Reguljärtrafik kördes i egen regi under juli månad. 

M/S Laponia trafikerade även i Piteå, Kalix, Skellefteå och Haparanda. 

För nio år sedan lämnade Karl-Erik arbetslivet och lever ett lagom aktivt pensionärsliv, är med i två körer och i ett matlagningsgäng.

Sommarhalvåret tillbringar han i sommarstugan på Storsand.

Jubilarer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!