Vad gör man när sjukvården inte kan göra mer? Vad gör man när smärtan inte vill ge vika och sjukvården säger att man får lära sig leva med smärtan? Maria Åkerblom vet.
- Hjärtat i vår verksamhet är livsnära samtal, säger Maria Åkerblom som driver Värkstaden i Luleå.
Värkstaden är ett pedagogiskt koncent som Gunilla Bratt som är erfaren smärtläkare utarbetat. Verksamheten finns i dag på 17 platser i landet och alla som jobbar i smärtvärkstäderna har utbildats genom henne.
Värkmästare
- Målet är att bli värkmästare och huvudpersonen i sitt eget liv, säger Maria Åkerblom, som leder träffarna i Luleå.
I grunden är hon förskollärare men en whiplashskada gjorde att hon var tvungen att byta arbete.
- När jag hittade Gunilla Bratt och hennes koncept som jag tycker är lysande tände jag på alla cylindrar. Vi har ett avtal med Gunilla Bratt och har lärt av henne, berättar Maria. Gunilla Bratt har också skrivit flera böcker som är till hjälp i det här arbetet och mycket av arbetet bygger på dem.
- Efterbyggande vård kallar Gunilla Bratt det här och verksamheten är utvärderad och visar att det går att få livskvalitet trots ständig värk eller utmattningssyndrom, fortsätter Maria.
- Man kan ha smärta och må dåligt och smärta och må bra även om man inte kan återgå till lönearbete, säger Maria.
- Det här är ingen gnällverkstad utan det är en process att hitta tillbaka till livet. Vi tar upp livsnära ämnen och vi ger verktygen att hantera livet.