Om komposit och dess användning

Föreläste. Kenneth Strand.

Föreläste. Kenneth Strand.

Foto: Privat

Länet2017-11-28 06:00

Vad har ett skelett, en tandfyllning och en stavhoppsstav gemensamt?

Svaret är att de består av en kombination av två eller flera material som bildar ett nytt och bättre material - en komposit. Om kompositer och dess användning handlade Norrbottens Senioruniversitets, NorrSen, föreläsning nyligen.

Föreläsare var Kenneth Strand, gruppchef vid Swerea Sicomp AB i Piteå, ett av fem institut i Swerea AB som ägs gemensamt av stat och näringsliv i Sverige. Staten äger 42,8 procent av Swerea via RISE - Research Institutes of Sweden AB. I nära samarbete med industrin bedriver Sicomp AB forsknings- och utvecklingsarbete inom kompositområdet och finns i Piteå, Mölndal och Linköping.

Ett par exempel på naturligt komposit är trä som består av cellulosa och lignin, skelett som består av apatitkristaller och kollagen och papyrus, ett naturmaterial som huvudsakligen användes som skrivmaterial.

Tillverkade kompositer är bland annat kolfiber och glasfiber. De kännetecknas av hög styvhet och styrka med låg vikt. De positiva egenskaperna är bland annat att de kan "skräddarsys", har goda utmattnings- och korrosionsegenskaper samt är skadetåliga. Nackdelarna är att det kostar mer än traditionella material som aluminium och stål och är olämpligt för höga temperaturer.

Användningen av kolfiber är just nu hetast inom bilindustrin från att tidigare mest ha använts inom flyg- och rymdindustrin. Detta trots att tillverkningen av kolfiber baseras på olja och är en dyr process idag. Huvudorsaken till att bilindustrin är så intresserad är att man vill tillverka bilar som väger mindre vilket i sin tur innebär mindre bränsleförbrukning och minskad miljöpåverkan.

Vi omger oss dagligen med glas- och kolfiberprodukter. Allt ifrån gåstavar, hockeyhjälmar, cyklar, skidor, fiskespön, bänkskivor och diskhoar i kök, badkar, komposittrall till altaner med mera.

Andra användningsområden är vingarna i dagens vindkraftverk, en blandning av glas- och kolfiber, isolatorer i ställverk av glasfiber och i rymdindustrin där kompositer används i satellitkomponenter.

Samtidigt som användningen av den oljebaserade kolfibern ökar, pågår forskning för att undersöka användningen av biobaserade kompositer och hartser från skogsindustrin. Man är särskilt intresserad av ligninet i trä för en billigare och miljövänligare process i en framtida kolfibertillverkning. Lignin är en av de mest allmänt förekommande organiska föreningarna i naturen och ingår i växters cellväggar. Ligninet bidrar till att ge trä dess mekaniska styrka, där cellulosan fungerar som förstärkande fiber och ligninet är en flexibel hoplimmad plast.

Mer information om föreningen NorrSen på http://www.folkuniversitetet.se/norrsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om