Just nu kryllar det av rödräv ute i de norrbottniska skogarna. På mindre än en halvtimmes bilfärd kunde Kurirens reporter räkna ihop inte mindre än nio rödrävar längs vägen. Mycket beror på den goda tillgången av smågnagare.
I slutet av 2010 och en bit in på 2011 var det en topp i antalet smågnagare. Det handlar om stora mängder av både sorkar och lämlar. Trots att de är små har de en stor påverkan ute i naturen och inte minst påverkas de lite mindre rovdjuren som rödräven, den utrotningshotade fjällräven och flera olika ugglor mycket positivt.
Bra gnagarår
Birger Hörnfeldt är professor i ekologi med inriktning mot smågnagardynamik på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
- Jag tycker själv att jag har sett mycket räv runt på vägarna i Västerbotten. Det beror säkert på att det är ett så bra gnagarår och det var längesedan man såg så många rävar som man har sett nu i sommar, säger han.
Rödräven har så lätt att fånga sina bytesdjur att till och med ungar klarar av
jakten och enligt Birger Hörnfeldt kommer det troligtvis att fortsätta i samma takt resten av säsongen.
Bra för skogsfågeln
Rävarna är opportunister och äter den föda det finns mest av. Eftersom det i år finns gott om sork och lämmel klarar sig andra utsatta djur bättre. Med andra ord kan hösten komma att bli en bra säsong för länets fågeljägare.
- Det brukar vara så att trycket på rovdjurens alternativa bytesdjur som harungar, fågelungar och skogsfågelägg är mindre så man brukar få ett uppsving i skogsfågelbeståndet när det är goda gnagarår. Det är en hyfsad gissning att det borde kunna vara bra med skogsfågel i år, säger Birger Hörnfeldt.