Gynnsamt för rödräven

Sork- och lämmelinvasionen gör att livet leker för rödräven. Fler kullar med fler individer föds och alla har gott om föda.
Övriga arter gynnas av gnagaråret då rovdjuren väljer gnagarna som föda i stället för har- och fågelungar.

LEVER GOTT. Tack vare den stora tillgången på föda när valparna har varit små finns det nu gott om rödräv ute i skogarna.

LEVER GOTT. Tack vare den stora tillgången på föda när valparna har varit små finns det nu gott om rödräv ute i skogarna.

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna2011-08-02 06:00

Just nu kryllar det av rödräv ute i de norrbottniska skogarna. På mindre än en halvtimmes bilfärd kunde Kurirens reporter räkna ihop inte mindre än nio rödrävar längs vägen. Mycket beror på den goda tillgången av smågnagare.

I slutet av 2010 och en bit in på 2011 var det en topp i antalet smågnagare. Det handlar om stora mängder av både sorkar och lämlar. Trots att de är små har de en stor påverkan ute i naturen och inte minst påverkas de lite mindre rovdjuren som rödräven, den utrotningshotade fjällräven och flera olika ugglor mycket positivt.

Bra gnagarår
Birger Hörnfeldt är professor i ekologi med inriktning mot smågnagardynamik på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

- Jag tycker själv att jag har sett mycket räv runt på vägarna i Västerbotten. Det beror säkert på att det är ett så bra gnagarår och det var längesedan man såg så många rävar som man har sett nu i sommar, säger han.

Rödräven har så lätt att fånga sina bytesdjur att till och med ungar klarar av
jakten och enligt Birger Hörnfeldt kommer det troligtvis att fortsätta i samma takt resten av säsongen.

Bra för skogsfågeln
Rävarna är opportunister och äter den föda det finns mest av. Eftersom det i år finns gott om sork och lämmel klarar sig andra utsatta djur bättre. Med andra ord kan hösten komma att bli en bra säsong för länets fågeljägare.

- Det brukar vara så att trycket på rovdjurens alternativa bytesdjur som harungar, fågelungar och skogsfågelägg är mindre så man brukar få ett uppsving i skogsfågelbeståndet när det är goda gnagarår. Det är en hyfsad gissning att det borde kunna vara bra med skogsfågel i år, säger Birger Hörnfeldt.

Längd: 100-130 cm

Höjd: 35-40 cm

Vikt: 5-8 kg

Färg: Normalt brunröd men finns även ljusare och mörkare varianter

Utbredning: Stora delar av världen med undantag för arktiska områden

Kullstorlek: 4-6,5 valpar

Källa: Erik R. Lindström, Viltfakta

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!