Kalix gyllene korn ska firas
Folkets hus i Kalix var knökfullt när den andra löjromsfestivalen genom tiderna invigdes i lördags. Det sa pang - som från en pytteliten startpistol - när kommunalrådet Robert Forsberg (s) öppnade festligheterna genom att klämma en siklöja. - Jag hoppas att det här blir en tradition, och en tradition som kan växa och bli kvar länge, deklarerade han.
SERVERAS. Erland Wenslöw serveras en mumsbit med Kalix löjrom av Partabs VD Anton Lundholm.
Foto: Johnny Strömbäck
Löjromsfestivalen hade premiär i fjol, i samband med att Norrbottens kustfiskarförbund ansökte om att få ursprungs skydda namnet Kalix löjrom. Livsmedelsverket nappade på förslaget och den 2 oktober skickades beslutet om att Kalix löjrom bör ursprungs skyddas enligt EU-reglerna till EU-kommissionen för övervägande. Om beslutet går igenom kommer bara rom från siklöja, som fiskats i området strax söder om Piteå upp till Haparanda, att få gå under beteckningen Kalix löjrom. - Det är viktigt att man unikt ska kunna identifiera att det här kommer från regionen Kalix, konstaterar Robert Forsberg. Värdefulla fiskägg
Om allt går igenom kommer
Kalix löjrom att bli det första svenska livsmedlet som får skyddad ursprungsbeteckning, den sällar sig där igenom till
ursprungsskyddade delikatesser som Parmaskinka och
Parmesanost. - Kalix löjrom kommer att bli en unik produkt, och värdet på Kalix löjrommen kommer att växa. Så ni som har löjrom i era frysboxar se till att sätta in den på bankfack, säger en skojfrisk Robert Forsberg. Viktigt för besöksnärningen
Han klargör att Kalix löjrom spelar en stor roll i att öka kommunens dragkraft. Löjromsfestivalen är ett sätt att förtydliga detta för kommunens medborgare. - Det är första gången jag är engagerad i det här arrangemanget. Det tillhör ett av de tre benen vi i kommunen vill utveckla, besöksnäringen. Kommunalrådet berättar att kockar och kockelever från Italien är på besök i orten under festivalen. - De kommer att finnas med på hotellet i kväll, och det ser jag fram emot. De är här för att lära sig våra rätter, och förhoppningsvis kommer våra kockar och kockelever nu framöver att åka ned till Italien för att lära sig deras rätter. Uppskattade gratisbitar
Med ett förkläde knutet bakom nacken agerar Robert Forsberg servitör. Han ser leende på när de cirka femhundra små brödbitarna med gyllene korn försvinner på några futtiga minuter. Gratis är gott, och besökarna är hungriga. Inget lämnas kvar till eftersläntrare. - Vi kom för sent och hann inte smaka, säger Åke Backgård i sällskap med hustrun Ulla Backgård beklagande, med tillägget: - Men nog är den bra alltid, Kalix löjrom. Den måste marknadsföras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!