Tummen upp för bygg- och anläggningsprogrammet

Byggindustrins yrkesnämnd har utsett Furuhedsskolan till branschrekommenderad utbildningsanordnare för bygg- och anläggningsprogrammet.

STOLTA. Med stolthet tog rektor Mona Sundqvist till vänster emot flaggan av Lars Nilsson och Sandra Granström. Längst fram: läraren Stefan Fredriksson, eleverna Matilda Hjelm och Elin Andersson samt instruktör Hans Öhman.

STOLTA. Med stolthet tog rektor Mona Sundqvist till vänster emot flaggan av Lars Nilsson och Sandra Granström. Längst fram: läraren Stefan Fredriksson, eleverna Matilda Hjelm och Elin Andersson samt instruktör Hans Öhman.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2012-09-13 06:00

I maj månad tog tre maskinförarelever från bygg- och anläggningsprogrammets tredje årskurs hem skol-SM för maskinförare. Ett ärofyllt pris som innebär att Furuhedsskolan står värd för 2013 års mästerskap. Utöver det har skolan nu tilldelats kvalitetsmärkningen branschrekommenderad skola av Byggindustrins
yrkesnämnd, BYN.

På måndagen tog rektor Mona Sundqvist emot både flagga och diplom för skolans arbete. På plats för att dela ut utmärkelsen var BYN:s representant Lars Nilsson som även företräder fackförbundet SEKO samt Sandra Granström från Maskinförarentreprenörerna.

-  Vi vill framhålla de skolor som arbetar efter de kriterier vi ställer upp. Furuhedsskolan är den tredje skolan i länet som vi har branschrekommenderat, de övriga finns i Arjeplog och i Luleå, säger Lars Nilsson.

Bra kvitto
Utmärkelsen omfattar bygg- och anläggningsprogrammets båda inriktningar - maskinförare och husbyggnad. Mona Sundqvist ser den som ett bevis på utbildningens goda kvalité.

-  Det här är ett kvitto på att vi gör det branschen efterfrågar. I dag har vi elever från hela östra Norrbotten, det här innebär också att utbildningen får ett ännu större genomslag, säger hon.

Lärarna Stefan Fredriksson och Hans Öhman vid maskinförarutbildningen är glada över utmärkelsen.

-  Skolorna i Norrbotten ligger långt fram. Att vi har lyckats beror på intresserade elever, engagerade lärare och ett bra upplägg, säger Stefan Fredriksson.

Byggnadsindustrins yrkesnämnd är ett partssammansatt organ med styrelserepresentanter från arbetsgivarsidan och arbetstagarsidan.

BYN:s uppgift är bland annat att:

Öva tillsyn över och främja utvecklingen av yrkesutbildningen.

Utarbeta riktlinjer för yrkesutbildningens bedrivande

Verka för utveckling och framställning av utbildningsmaterial.

Upprätthålla kontakt med berörda utbildningsgivare. I övrigt handlägga de frågor som finns angivna i yrkesutbildningsavtalet.

Några av de kriterier som BYN ställt upp och som Furuhedsskolan uppfyller är:

Elevenkäter genomförs och presenteras i samband med programråd.

Utbildningspaketet "Aktiv byggare" används.

Aktuella och för utbildningen anpassade läromedel används

Elever som kan och vill delta i yrkestävlingar på skol-, regional eller nationell nivå kan göra det med stöd av skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om