Generös hemvändare fyller 90 år

Efter 60 år i Stockholm återvände Elisabeth Olsen till sina rötter i Kalix. Där startade hon en stiftelse till gagn för företagande i kommunen. På lördag fyller hon 90 år.

Foto: Privat

Kalix. 2012-11-23 06:00

Elisabeth Zennström föddes den 24 november 1922 på Näsbyn. Farfar Fritiof Zennström ägde en bogserbåt och pappa Ernst hade utbildat sig till sjökapten i Härnösand. Mamma Hulda skötte om Elisabeth och tre syskon.

Efter att ha gått ut realskolan uppmanades hon av en släkting att läsa vidare. Elisabeth styrde kosan mot Umeå och två års studier vid handelsgymnasiet.

- Det var slumpen som förde mig just dit. Jag har alltid varit impulsiv och nyfiken, säger hon.

Med sin examen i bagaget åkte hon med två kusiner till Stockholm, där fick hon snabbt arbete som chefssekreterare vid ett livsmedels- och fastighetsbolag.

- Det rådde krigstider och suget efter personal var stort. Kunde man visa upp ett betyg var man attraktiv på arbetsmarknaden, säger Elisabeth Olsen.

Att komma från Kalix till Stockholm var en omställning. Hemlängtan gjorde sig ständigt påmind men vetskapen om att det inte fanns några jobb på hemorten fick henne att stanna kvar. Hjärtat har alltid klappat för hembygden och besöken hos släkten har varit återkommande sedan dess.

Ny värld
När livsmedelsföretaget såldes sökte Elisabeth sig vidare. Det resulterade i en tjänst som vd-sekreterare på SE-banken. En ny värld öppnades för henne.

- Det var ett toppjobb som jag aldrig glömmer. En kort period arbetade jag i Frankfurt men blev hemkallad för att börja arbeta åt koncernchefen Jacob Palmstierna.

Banken expanderade och etablerade kontor utomlands.

- Det utvecklade mig som person. Jag lärde mig att föra mig med stil, men jag har ändå alltid tyckt om det enkla, säger Elisabeth Olsen.

I huvudstaden mötte Elisabeth sin blivande make, Carlo Olsen - de fick 51 år tillsammans men inga barn. År 2003 avled han i Stockholm. Två år senare flyttade hon hem igen. För det är så hon alltid har sett Kalix.

- När jag har åkt upp på besök har jag alltid sagt att jag åker hem, och när jag har åkt tillbaka har jag åkt ned, säger hon.

Tårtkalas
Tillsammans med sin make hade hon diskuterat hur deras tillgångar kunde förvaltas på bästa sätt. Det resulterade bland annat i Elisabeth och Carlo Olsons stiftelse som hon instiftade år 2007. Den riktar sig mot främjandet av företagande i Kalix. Hon har även skänkt 100.000 kronor till kvinnohälsovård vid Kalix sjukhus.

- I Kalix har jag mitt hjärta. Det här är en gest för att visa att jag vill stimulera utveckling, säger Elisabeth Olsen på klingande Kalixmål.

Dialekten har hon aldrig lagt bort men däremot förfinat ibland.

-  Det gick ju inte att prata det bredaste Kalixmålet på jobbet, säger hon med glimten i ögat.

På lördag firar hon sin födelsedag med tårtkalas på Rönngården där hon bor.

- Här är alldeles underbart. Personalen är så fin och jag får all hjälp jag behöver.

Norrbottens-Kuriren sällar sig till gratulanterna.

Elisabeth & Carlo Olsens Stiftelse

Stiftelsens syfte är att:

Tillgodose behov av utbildning, såväl tekniskt som kreativt, av företagare eller blivande företagare i Norrbottens län, samt att tillgodose vetenskaplig forskning främst med inriktning på kreativt företagande.

Stiftelsen lämnar bidrag till utbildnings- och utvecklingsprojekt till personer som driver eller håller på att starta företag.

Projektens innehåll och syfte ska tydligt och konkret ha potential att skapa tillväxt i Kalixorten. Det kan handla om ny teknik, nya marknader eller ny kunskap.

För innovationer och produktutveckling finns andra stödformer, men i anslutning till dessa kan det finnas områden, som stiftelsen kan stödja.

Stiftelsen arbetar nu med att hjälpa Kalix kommun att starta en utbildning för teknikföretagarna via ett teknikcollege

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om