Barnfattigdom handlar inte om prylar - det handlar om alla barn som inte får vara med på grund av att de lever i en utsatt ekonomisk situation, enligt Elisabeth Dahlin. I Rädda barnens senaste årsrapport, Barns ekonomiska utsatthet som baseras på siffror från Statistiska centralbyrån, framgår att 242.000 barn i Sverige levde i fattigdom år 2010. Genomsnittet i landet är 11,7 procent. Norrbotten ligger under genomsnittet. I Kalix är siffran cirka tio procent vilket motsvarar cirka 300 barn.
Hur definierar ni barnfattigdom?
- Det finns inget perfekt mått men vi mäter antalet barn som lever i familjer med låg inkomststandard samt barn som lever i familjer med försörjningsstöd, säger Elisabeth Dahlin.
Uppdrag granskning har ifrågasatt Rädda barnens siffror?
- Det var förfärligt. Vi redovisar siffror från SCB - frågan handlar om att alla barn inte får vara med i en gemenskap. Inte om att barn inte har tillgång till prylar, men vi måste kanske bli bättre på att förklara vad banfattigdom innebär, säger Elisabeth Dahlin.
Nio av tio barn i Sverige uppger även att de är oroade över att bli utsatta för mobbning. Syftet med onsdagens besök i hemorten Kalix var främst att ta del av kommunens arbete med frågor kring barns utsatthet.
- Ute i kommunerna sker det väldigt mycket. Därifrån får vi många idéer, säger Elisabeth Dahlin.
På plats fanns cheferna för fritids- och kulturförvaltningen, skolan, socialförvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen. De berättade bland annat att kommunen kommer att erbjuda läxhjälp främst mot nyanlända i samarbete med Röda korset.
- Fantastiskt bra, tyckte Elisabeth Dahlin.
Sammanfattningsvis ger hon beröm till kommunen.
- Kalix har en hög ambitionsnivå och det känns jätteroligt. Här funderar man över barnfattigdomen, dessutom är man öppen för tankar och funderingar. Så är det inte överallt, säger Elisabeth Dahlin.