Dahlin välkomnar diskussionen

Barnfattigdom och mobbning stod på agendan när Rädda barnens generalsekreterare, Elisabeth Dahlin besökte Kalix i veckan.

Diskussion. "Uppdrag granskning skapade diskussioner , det är bra", säger Elisabeth Dahlin. Foto: Sabina Nilsson

Diskussion. "Uppdrag granskning skapade diskussioner , det är bra", säger Elisabeth Dahlin. Foto: Sabina Nilsson

Foto: Sabina Nilsson

Kalix. 2013-02-01 06:00

Barnfattigdom handlar inte om prylar - det handlar om alla barn som inte får vara med på grund av att de lever i en utsatt ekonomisk situation, enligt Elisabeth Dahlin. I Rädda barnens senaste årsrapport, Barns ekonomiska utsatthet som baseras på siffror från Statistiska centralbyrån, framgår att 242.000 barn i Sverige levde i fattigdom år 2010. Genomsnittet i landet är 11,7 procent. Norrbotten ligger under genomsnittet. I Kalix är siffran cirka tio procent vilket motsvarar cirka 300 barn.

Hur definierar ni barnfattigdom?

- Det finns inget perfekt mått men vi mäter antalet barn som lever i familjer med låg inkomststandard samt barn som lever i familjer med försörjningsstöd, säger Elisabeth Dahlin.

Uppdrag granskning har ifrågasatt Rädda barnens siffror?

-  Det var förfärligt. Vi redovisar siffror från SCB - frågan handlar om att alla barn inte får vara med i en gemenskap. Inte om att barn inte har tillgång till prylar, men vi måste kanske bli bättre på att förklara vad banfattigdom innebär, säger Elisabeth Dahlin.

Nio av tio barn i Sverige uppger även att de är oroade över att bli utsatta för mobbning. Syftet med onsdagens besök i hemorten Kalix var främst att ta del av kommunens arbete med frågor kring barns utsatthet.

-  Ute i kommunerna sker det väldigt mycket. Därifrån får vi många idéer, säger Elisabeth Dahlin.

På plats fanns cheferna för fritids- och kulturförvaltningen, skolan, socialförvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen. De berättade bland annat att kommunen kommer att erbjuda läxhjälp främst mot nyanlända i samarbete med Röda korset.

-  Fantastiskt bra, tyckte Elisabeth Dahlin.

Sammanfattningsvis ger hon beröm till kommunen.

-  Kalix har en hög ambitionsnivå och det känns jätteroligt. Här funderar man över barnfattigdomen, dessutom är man öppen för tankar och funderingar. Så är det inte överallt, säger Elisabeth Dahlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om