78-årige Georg Strömbäck prisad för sina uppfinningar

Förra veckan tilldelades uppfinnaren och skogskarlen Georg Strömbäck en av Skogssveriges finaste utmärkelser - Silverkvisten.

STOLT. "Att tilldelas Silverkvisten är en stor ära", säger uppfinnaren, 78-årige Georg Strömbäck.

STOLT. "Att tilldelas Silverkvisten är en stor ära", säger uppfinnaren, 78-årige Georg Strömbäck.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2012-06-29 06:00

I över 50 år har 78-årige Georg Strömbäck från Sänkmyran, öster om Kalix, arbetat i skogen. De senaste åren har han även uppfunnit flera nya skogsmaskiner i syfte att effektvisera återväxtåtgärder i skogen.

Den senaste uppfinningen är en markberedare som klarar av både harvning och högläggning. Genom ett enkelt knapptryck kan föraren skifta arbetsmetod under maskinens gång. Samma maskin kan också utföra automatisk plantering.

Förra veckan presenterade Georg Strömbäck maskinen som han har tagit fram tillsammans med A. Lind Maskin AB, för branschfolk hemma i Sänkmyran.

Ett erkännande
Visningen visade sig bli en stor överraskning för uppfinnaren själv.

På plats fanns bland andra Hans Winsa, forskningsledare vid Sveaskog som dagen till ära hade fått uppdraget att tilldela Georg Strömbäck utmärkelsen Silverkvisten, som är instiftad av Föreningen Skogen.

Utmärkelsen fick han för sina insatser för skogsbruket. Ett arbete som till största delen har finansierats av honom själv då hans ansökningar om ekonomisk stöttning oftast har resulterat i ett nej. I motiveringen till utmärkelsen konstaterar Föreningen Skogen bland annat: "Georg är en speciell person som inte har passat in i de system som finns för att stötta uppfinnare. Det har inneburit att det mesta är gjort på egen bekostnad, skogen på hemmanet har kommit väl till pass, och på oavlönad tid. Ibland är det kanske bra med människor som bryter mönster och går sina egna vägar".

-  Jag blev nästan rörd. Efter att ha hållit på så länge känns det som ett erkännande, säger Georg Strömbäck.

Och han garanterar att markberedaren inte är hans sista uppfinning.

-  Nästa uppfinning är en skogsdiknings- och rensningsmaskin. Det finns ett stort behov av sådana maskiner, säger Georg Strömbäck.

Föreningen Skogens styrelse delar ut fem till tio silverkvistar per år.

Priset består av en silvernål och ett diplom.

Mottagare är personer som på det regionala eller lokala planet har gjort värdefulla insatser för skog och skogsbruk i enlighet med föreningens ändamål och inriktning, attraktivt och ansvarsfullt brukande av skogen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om