Flera av oss hade förstås redan varit och lämnat diverse prylar för återvinning där, men eftersom man i Jokkmokk satsar stort på att göra återvinningen så enkel och hållbar som möjligt för kommuninvånarna valde SPF Fjällvinden att tillsammans i föreningen göra ett studiebesök där.
Så här står att läsa på Jokkmokks kommuns hemsida:
”Jokkmokks kommun är en svensk Ekokommun. En viktig del i arbetet med att göra Sverige till ett mer hållbart samhälle är att minska miljöpåverkan från avfall.
Varje svensk slänger nästan ett halvt ton sopor varje år. Världen är begränsad. Det finns alltså inte hur mycket material som helst. Vissa metaller håller redan på att ta slut och andra blir allt svårare att utvinna.
Genom att sortera sopor väl kan farliga ämnen tas omhand på ett säkert sätt. Och genom att hålla isär olika material kan det mesta också återvinnas så att det kan bli nya produkter. Vi sparar energi och naturresurser genom att använda materialen flera gånger.”
Det här känns ju som en viktig målsättning, som vi i SPF Fjällvinden ville få veta mer om. Vi kontaktade Magnus Vannar, ansvarig på Återvinningscentralen (Savo), och han planerade in ett ambitiöst besök för oss.
Vi var 18 intresserade, som fick en powerpoint-genomgång om Savos organisation, verksamheten i stort, avfallshantering, målbild och planer för framtida utveckling.
Magnus redogjorde för anläggningens funktion och mängden av olika sorters avfall.
Enligt Magnus är personalen, som arbetar på anläggningen, mycket viktig. De ska vara serviceinriktade, kunniga och noggranna när de möter kommuninvånarna vid rampen. De skall också kunna ge goda råd, när det finns avfall man är osäker på hur det skall sorteras. Detta för att vi, kommuninvånare, skall bli allt bättre på att sortera rätt. Och om vi är många som sorterar rätt, så blir det billigare för Savo i nästa led, det vill säga när avfall, som också är en resurs, säljs eller lämnas vidare till till exempel Bodens kommun.
Magnus betonade att man vill se till att inte behöva höja avgiften för kommuninvånarna. På Savo gör man också en hel del själva för att hålla nere kostnaderna, men också för att få intäkter. Man tillverkar bland annat egen jord, som en av våra SPF-medlemmar berömde stort.
Någon i vårt SPF-gäng undrade över hushållssoporna, alltså vad som händer med innehållet i bruna tunnan. Magnus svar var att det skickas i stora containrar till Boden där det blir biogas för bodenbussarna. Savo betalar för detta. Magnus slog också ett slag för att ha egen kompost. Att Savo hämtar bruna tunnor i Kvikkjokk ger ingen miljövinst, utan för de boende där är det bättre med egen kompost.
SPF-arna hade många frågor att ställa till Magnus, så det blev en mycket lärorik stund. Därefter var det dags att gå ut och titta på anläggningen, som är stor. Magnus betonade att det är viktigt att rejäla fack med tydliga skyltar visar var olika saker skall placeras. På så vis blir det enklare för besökaren och färre saker, som hamnar fel.
Man har påbörjat utbildning av kommuninvånarna, så att många på sikt skall kunna ha tillgång till anläggningen, även efter att personalen gått hem för dagen.
Därefter nämnde Magnus att man har en återvinningsbutik på området. Personalen tar rätt på saker som kan återanvändas och säljas för en billig peng. Butiken är öppen dagtid under torsdagar och fredagar. Naturligtvis ville vi alla kika in i butiken också. Här fanns det mycket saker; allt från sängar, soffor, stolar, glas, porslin, krukor till skidor och böcker.
Som avslutning gav SPF Fjällvinden Magnus Vannar en rungande applåd för en mycket fin presentation och guidning av Jokkmokks Återvinningscentral.