Schamanism i fokus i Jokkmokk

I går öppnade den nya utställningen I björnens fotspår vid Ájtte fjäll- och samemuseum.
Juha Pentikäinen har samlat material och kunskap om schamanism hos olika folkslag under åratal.
Den heliga björnen sammanbinder folket.

JOKKMOKK2006-10-19 06:00
Utställningen med namnet I Björnens fotspår är berättelsen om hur Juha Pentikäinen, professor i religionshistoria vid Helsingfors universitet, har samlat in ett etnografiskt material under åratal. Svartvita bilder på en gammal kvinna, intill en monter med kläder och föremål som använts vid schamansim inleder utställningen.

Viktig björn
- Som ung träffade jag den här kvinnan som blev mitt öde. Hon var schaman och botade mitt blödande finger samma kväll. Hon sade till mig att björnen är en människa. Då började mitt arbete som etnograf. Jag har arbetat hela mitt liv med dessa frågor och börjat förstå att schamanism är mer än en sorts religion då den spelar så stor roll i folks liv. Det är en del av allt, säger Juha Pentikäinen.

Arktiska folk
En stor björn finns i rummets mitt. Bröllopet mellan kvinnan och björnen är utgångspunkt i folktron som sammanbinder det arktiska folket. I montrar finns berättelser och delar från björnen som använts till olika ändamål. Bland annat botades medicinska åkommor, till exempel hälldes brännvin eller mjölk genom hålet i underbenet för att bota halsproblem.

Insydda andar
Juha Pentikäinen har tillbringat mycket tid bland olika folkslag i Sibirien. Han har fått många gåvor av schamaner han lärt känna. En monter är fylld av föremål som han fått ärva av en kvinnlig schaman.
- Jag fick telegram om att komma dit då hon var döende. Det ovanliga i den här samlingen är säckarna där döda barns andar har sytts in. Barnamördare och andra som framkallat abort eller haft missfall, har sökt hennes hjälp för att komma vidare psykiskt, säger Juha Pentikäinen.
Djurfigurer av trä, trumma och dockor som symboliserar himlens far och Amur-älvens moder är annat i montern.
Klädesplagg och masker är annat som visar vad som använts vid olika riter där björnen haft en betydande roll såväl i Sverige som i Finland och Sibirien. Fotografier på hällmålningar och klippformationer är annat som visas.
- Målningarna har gjorts intill en formation som liknar ett ansikte eller en björn. Man har aldrig målat över det viktiga ansiktet.
Vid jakt sattes björnskallen upp i ett träd och kroppen begravdes intill under en ceremoni som varade en vecka. Det var björnens bröllop och återuppståndelse. Björnen har fortfarande en stor betydelse inom folktron och kulturer. Jag hoppas att utställningen ska visa det, säger Juha Pentikäinen.
Besökarna kan delta i en tävling genom att lämna uppgift om hur de benämnt björnen. För man nämnde aldrig björnens namn av rädsla att drabbas av dess vrede.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om