Michiel Van Nimwegen är ursprungligen studiofotograf från Holland, men han bor numera i Porjus, söder om Gällivare. Han har bott i Sverige i ett antal år, men hade inte jobbat med foto på länge.
Nyligen ville han utmana sig själv och byggde därför om ett gammalt kameraobjektiv för att kunna ta extrema närbilder.
Detta objektiv riktade han sedan mot levande insekter, som han fångat i skogen men fotograferade hemma i köket.
Resultatet blev en fotoutställning som för närvarande finns på museet Ájtte i Jokkmokk.
Upptäckte nya sidor
- Varje gång jag såg en insekt genom kameran blev jag överraskad, säger Michiel Van Nimwegen.
Han tänkte från början fotografera fjärilar, men bytte snabbt motiv när han upptäckte att de extrema närbilderna på bromsar, flugor och trollsländor fascinerade honom mer. Han kände sig som en astronaut, som observerade utomjordingar under arbetet.
Hur fick du dina motiv att sitta stilla?
- Det visade sig att insekterna blir apatiska om man använder fotoblixtar, säger Nimwegen. Men spindeln har jag jagat genom köket i två dagar.
Det ombyggda objektiv som Nimwegen använt, förstorar sitt motiv fem gånger. Och inga digitala effekter har använts, hävdar fotografen. Han har bara bytt bakgrund eller ändrat ljuset och kameravinkeln. Fyra centimeter från linsen har han sedan placerat de olika insekterna han fotograferat.
Totalt har det blivit fem tusen bilder, varav trettio stycken valdes ut till utställningen. Samtliga bilder visar lokalt förekommande insekter.