Fjällvinden tränade på brandsläckning

I höstsolen torsdagen den 10 september samlades ett gäng ur SPF-Fjällvinden (Jokkmokk) för att träna på att släcka bränder.

Alla fick träna på att släcka en blandning av bensin och diesel.

Alla fick träna på att släcka en blandning av bensin och diesel.

Foto: Privat

Jokkmokk2020-09-18 13:42

Ofta läser man om bränder i lägenheter, villor och större fastigheter och nu när hösten närmar sig med ”mystända” stearinljus kändes det viktigt med lite repetition om hur man går till väga för att släcka en mindre brand.

Vi tycker nog att de flesta av oss är duktiga på att sköta våra brandvarnare och många av oss har både pulversläckare och brandfilt hemma. Men hur var det nu man skulle göra när elden är lös och det gäller att vara snabb och resolut i sitt handlande? Vi ville ha praktisk övning.

Karin, föreningens kassör, hälsade alla välkomna och påminde om att hålla avstånd till varandra nu i coronatider. Jimmy Westerlund, som är en av två heltidsanställda vid Räddningstjänsten i Jokkmokk, berättade att man, med deltidsanställda, är totalt tjugo anställda där. På grund av smittorisk fick han inte visa oss runt inne på brandstationen, men vi fick öva viktiga delar ute i solskenet.

Jimmy Westerlund, berättade pedagogiskt om skillnaden mellan kolsyresläckare och pulversläckare. Kolsyresläckaren används mesti kök och om till exempel en dator har börjat brinna. Kolsyresläckaren skall bara användas inomhus och den lämnar inga spår efter sig. En vanlig pulversläckare kan användas både utom- och inomhus och efter att den har använts måste det städas ordentligt. Deltagarna var också tillsagda att ha oömma kläder och skor på inför övningarna.

Jimmy Westerlund, var noga med att påminna om att det är viktigt att man då och då kontrollerar att visaren på mätaren på pulversläckaren står i det gröna fältet, så att man är säker på att den är i funktion. Likaså skall man vända pulversläckaren upp och ner minst en gång per år. Efter tio år skall släckaren in på revision, det vill säga kollas, tömmas och fyllas på nytt.

Jimmy Westerlund, hällde sedan en blandning av diesel och bensin i ett stort kar och tände på. Nu fick mötesdeltagarna turas om att släcka elden. Sprinten på brandsläckaren måste man dra ur med kraft! Därefter gå nära elden i låg position och rikta slangen mot elden. Alla lyckades bra med släckningen! 

Alla fick veta att man aldrig får ”sätta undan” en brandsläckare, efter att den använts, för att använda den på nytt vid ett senare tillfälle. Den måste in för revision.

Så var det dags att prova att släcka eld på en ”person” (docka) vars kläder hade fattat eld. Nu användes brandfilten. Man ska få ner personen på marken eller golvet och låsa huvudet, för en person som brinner får oftast panik och springer iväg och fortsätter brinna. Brandfilten ska läggas över personen och vi fick veta att man ska stryka med händerna över filten, inte klappa. Sedan kontrollerar man försiktigt från personens nederdel, inte från huvudändan, för om elden slår upp igen kan det bli brännskador i ansiktet!  Vi lyckades bra med denna övning också.

När branden på kläderna är släckt kan man kyla med vatten, men absolut inte öppna kläderna för det kan skada bränd hud. Ring 112 så sköter sjukvården resten! 

Många frågor ställdes och deltagarna fick nyttig information av Jimmy Jimmy Westerlund,. Stämningen var god i det soliga septembervädret. För de som ville kunde också avnjuta sin egen fikakorg vid sjön Talvatis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!