Att Gunda Åstot tar eget renkött direkt till finkrogen uppmärksammas. Den samiska matkulturen ligger rätt i tiden. Restaurang Ájtte inviterades att hålla seminarier med kocken Paul Svensson, känd från SVT bland annat.
Fia Kaddik tog därför Jokkmokk till Kista och möttes av ett stort intresse bland publiken vid Matmässan under tisdagen.
Frågorna var så många att hennes föredragstid blev dubbelt så lång som planerat. Moderatorn och kocken Paul Svensson läste upp Gunda Åstots meny innan han ställde frågorna - och fick lust att åka till Jokkmokk.
Paul blir gästkock
- Det var helhäftigt och jättemycket folk, säkert tusen personer. Många stod och lyssnade, folk var jätteintresserade och ville veta allt. Jag hade fått ett frågeformulär av Paul Svensson för att vara förberedd på frågorna men han blev också så uppspelt att det blev helt andra frågor i stället.
- Nu kommer han som gästkock till restaurang Ájtte under marknaden, säger Fia Kaddik som representerade restaurang Ájtte och samtidigt slog ett slag för Jokkmokk.
Utrustad med en massa bilder, bland annat av maträtter från lokalproducerade råvaror, renkalvar, naturbilder, vintermarknaden och någon slaktbild samt snittar med renkött och ordsvada sålde hon in Jokkmokk och de kunskaper och mattraditioner som finns.
- Jag har fått berätta massor om Jokkmokk, marknaden, Sápmi awards och den samiska kulturen. Det var inte det här exotiska utan mer om det naturnära, hur man tar tillvara på allt och det miljötänk som finns och att man på så vis också gynnar orten, säger Fia Kaddik.
Samisk matkultur är hett
Närproducerat och ekologiskt efterfrågas. I framtiden vänder vi oss mot historien, ser på ursprunget, renheten, enkelheten, det miljövänliga och etiska står att läsa i utskicket från arrangören Menigo som inviterat restaurangen. Där passar den samiska matkulturen in perfekt. De spår att det blir den nya trenden inom matlagning, säger Gunda Åstot som har mycket på gång.
Ny träff
Förutom en ny gästkock till vintermarknaden kommer Cervera samtidigt att göra ett reportage från restaurangen.
Matmässan åker vidare. En dag per ort är vad som gäller och härnäst gästar den Göteborg och Malmö.
Paul Svensson ska berätta om det jag har beskrivit och så har vi stämt träff igen.
- Jag åker ner då matmässan kommer till Sundsvall, säger Fia Kaddik som utöver fotograferingskonsten även har matlagningskunskaper med kockutbildning i bagaget.