Hon blir ny chefredaktör för Ottar

Ida Måwe, från Luleå, har fått jobbet som chefredaktör på tidskriften Ottar.

6 september 2019 16:03

Hur känns det idag, Luleåfödda Ida Måwe som fått jobbet som chefredaktör på RFSU:s tidskrift Ottar?

– Det känns väldigt bra! Det är en ära att få vara chefredaktör för Ottar, kan inte tänka mig ett roligare eller viktigare jobb inom journalistiken. Bevakning och fördjupning av sexualpolitiska frågor är angeläget, särskilt idag när det pågår en global backlash på området.

Visst har du medarbetat i Ottar tidigare?

– Ja, jag har frilansat för Ottar i flera år och främst skrivit granskande reportage. Ett handlade om hur apotek runt om i Sverige nekade tjejer under 15 år preventivmedel – trots recept från barnmorskor. Det blev stort medialt genomslag med både TT-nyhet, inslag på TV4 och debatt i SVT:s Aktuellt. Jag har även skrivit om BB-avstånden i Norrbotten, varit i Kiruna och intervjuat drabbade familjer.

Lämnar du frilansjobbet och blir heltidsanställd?

– Nej, inte riktigt. Vi är två chefredaktörer på Ottar, jag har en halvtidsanställning. På mina andra 50 procent kommer jag fortsätta att frilansa.

Vad har du jobbat med hittills under din frilanskarriär?

– Oj, det är ganska mycket! Jag har varit chefredaktör för Hertha, världens äldsta feministiska tidskrift som ges ut av Fredrika Bremer Förbundet, på frilansbasis. Sedan har jag varit på flera reportageresor till bland annat Nigeria, Grönland och Island. På senare år har jag blivit specialiserad på frågor som gäller jämställdhet, genus, sexualpolitik. Jag har skrivit flera faktablad och kunskapsöversikter på ämnet, bland annat för Nordiska Ministerrådet.

Hur länge sedan är det du lämnade Luleå?

– Jag flyttade från Luleå efter studenten 1997. Men sedan kom jag tillbaka till Norrbotten och gick journalistutbildning på Kalix folkhögskola. Under 2001 bodde jag i Luleå och arbetade bland annat som kulturredaktör på Norrbottens-Kuriren en sommar!

Och sedan dess har du bott i Stockholm?

– Nej, jag bodde först i Skellefteå ett år och jobbade på Norran (2002). Sedan bar det iväg till San Francisco, där jag stannade i två år. Men nu har jag bott i Stockholm sedan 2005, så det blir faktiskt 14 år.

Hur kommer vi att se att det är du som är chefredaktör för Ottar i framtiden?

– Jag ser framemot att initiera nya sätt att nå ut i debatten, så att Ottar får större genomslag och läses av fler. Ottar fyller en viktig funktion i det svenska medielandskapet: den vågar sticka ut, bevaka sexualpolitiken och fördjupa samtalet om sexualitet och kön. Det behövs verkligen idag!

Marianne Westin ställde frågorna

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa