Hamid – en skomakare av den gamla stammen

Vad kan vara så fantastiskt med en skoaffär? Jo, i den här görs skorna helt och hållet för hand.

Handgjorda skor ser man inte överallt nu för tiden. Men i Hedemora finns de!

Handgjorda skor ser man inte överallt nu för tiden. Men i Hedemora finns de!

Foto:

Hedemora2019-09-02 06:00

Under mitt besök hos mina ungdomar i den lilla pittoreska staden Hedemora gjorde vi många utflykter till små underbara orter, vi behövde inte åka till Thailand, Kina, Japan, Spanien eller Italien för att hitta smultronställen, mitt hittade jag i själva Hedemora – en skoaffär i staden. Vad kan vara så fantastiskt med en skoaffär? Jo, ägaren, Hamid Adamperae, var från Persien, det gamla namnet på Iran. Han berättade att han var tredje generationen skomakare och att han lärt sig yrket främst av sin farfar. Han har gjort skor åt vår kung och var hovleverantör. Han visade mej ett par skor som han höll på att tillverka, allt gjordes för hand. Hamid var med rätta stolt över sin yrkesskicklighet.

Jag vet inte hur många skomakare som utbildas i Sverige idag, det är nu ett bra tag sedan de högklackade sylvassa damskorna var på modet och klackarna bara höll i ett par dagar. Då utbildades många klackskomakare som satt i Stockholms tunnelbana och klackade om damernas skor. Vad dagens skomakare kan vet jag inte, klacka och halvsula kan nog de flesta. Idag är skomakare ett brist­yrke, det är länge sedan man sa med förakt: ”Skomakare bliv vid din läst”.

Ett par handgjorda skor kostar cirka 4 500 kronor men så är de nästan outslitliga. Hamid gör även många läderväskor i olika modeller. Jag kommer att minnas besöket med glädje och jag är stolt och glad över att jag fått träffa denna fantastiska yrkesman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om