Letar kunskapsförebilder

Nationalencyklopedin (NE) jagar norrländska kunskapsförebilder. Den eller de som blir nominerade kan vinna Kunskapspriset med hela 250.000 kronor i prispengar.- Hittills har det bara varit en vinnare norr om Dalälven, säger Arne Ekman, chefredaktör, NE.

SPRIDER KUNSKAP. Arne Ekman, chefredalktör, NE, letar efter människor i norr som är duktiga på att sprida kunskap. Foto: Göran Lahti

SPRIDER KUNSKAP. Arne Ekman, chefredalktör, NE, letar efter människor i norr som är duktiga på att sprida kunskap. Foto: Göran Lahti

Foto:

HAPARANDA2007-05-24 01:07
Målet med Kunskapspriset är att visa hur viktigt det är med kunskapsspridning. Under ett seminarium för lärare i skolorna i Haparanda på tisdag informerade Arne Ekman om priset.

- Det var bara en av lärarna som kände till priset här, så vi måste bli bättre på att informera, säger Arne Ekman.

Ända fram till den tredje juni kan vem som helst nominera någon person, organisation eller företag till priset.

Fem kategorier
Kunskapsprisets definition på en kunskapsförebild är: "En person, ett företag, en organisation eller en folkrörelse som på ett annorlunda eller lustfyllt sätt lyckats stimulera andra att söka kunskap. Kunskapspristagarna ska vara goda förebilder och de ska våga tänka i nya banor."

Priset delas ut följande fem kategorier: skola/utbildningsväsende, näringsliv, folkrörelser/organisationer, offentlig verksamhet och ett pris går till den som utfört en unik personlig kunskapsinsats.

Nationalencyklopedin instiftade priset för sex år sedan och av hittills 25 utdelade pris har endast ett gått till Norrland.

Det var 2003 då Teknikens hus i Luleå vann.

- Det är dags för fler vinnare från Norrland, säger Arne Ekman som också är juryns ordförande.

Letandet fortsätter i Piteå på onsdag där man också anordnar ett stort näringslivsseminarium.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om