PRO Gällivares samorganisation demonstrerade

Den 11 augusti samlades pensionärer från PRO:s samorganisation, som består av 9 PRO föreningar i kommunen. Vi demonstrerade för höjda pensioner, mer resurser till äldreomsorgen, lika skatt på lön och pension och näringsriktig mat som lagas på boendena.

PRO Gällivares samorganisation demonstrerade.

PRO Gällivares samorganisation demonstrerade.

Foto: Birgitta Gidblom

Gällivare2022-08-24 06:00

Demonstrationståget gick till Dansens Hus, dit vi hade inbjudit de partier som ställer upp i kommunvalet. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och moderaterna kom, men tyvärr uteblev miljöpartiet, sjukvårdspartiet och sverigedemokraterna, som meddelade efteråt att de inte hade möjlighet att komma. Pensionärerna är en stor grupp väljare som partierna borde vara mer intresserade av.

På Dansens Hus hälsade samorganisationens ordförande Holger Törnlind alla välkomna, moderator Sten Fors, Johannes Sundelin (S), Lena Sjötoft (V) och Kjell Sundvall (M).

Vår första fråga handlade om pensionerna, där PRO länge krävt höjningar. Det har ju blivit lite bättre, men vi är långtifrån nöjda. S svarade att de vill höja pensionsavgiften till 18,5 %, målet är att alla ska få 70% av slutlönen. V vill förändra hela pensionssystemet, M vill sänka skatten.

En annan stor fråga var de höga kostnaderna för att gå till tandläkaren. PRO vill att det ska införas ett högkostnadsskydd, i likhet med det som finns i hälso- och sjukvården. Alla partier var överens om att något måste göras, men inte på vilket sätt.

En bra äldreomsorg är också viktig för PRO, och då är det viktigt att personalen har bra arbetsvillkor med scheman de är nöjda med och högre löner. Det schemasystem, ARP (avancerad resursplanering) som nu finns är många av personalen mycket missnöjda med. S och V menade att de har förbättrat detta schemasystem och att det ska utvärderas, medan M vill ta bort det. 

Vi frågade också när Enens matsal ska öppnas igen, så att alla pensionärer kan gå dit och äta tillsammans med andra. Partierna svarade att den ska öppnas, men inte när.

Ska multiaktivitetshuset byggas färdigt? Ja, svarade alla.

Många fler frågor behandlades och PRO kommer naturligtvis att följa utvecklingen både i riket och kommunen.

Mötet avslutades med att samorganisationen bjöd på gott fika som Finska föreningen ordnat i sina lokaler.

PROs samorganisation tackar de medverkande och alla andra som var med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!