Ålderism diskuterades på medlemsmöte

Den 11 september har SPF Seniorerna i Gällivare haft medlemsmöte.

Ålderism diskuterades på SPF Seniorerna Gällivares medlemsmöte.

Ålderism diskuterades på SPF Seniorerna Gällivares medlemsmöte.

Foto: Läsarbild

Föreningsliv2024-09-24 03:42

Dagens tema var ålderism mot äldre. Medlemmarna fick information av ordförande Nanny Öryd som har lett en studiecirkel om ålderism. Gruppen har studerat boken ”Bort med ålderism – då får vi ett Sverige för alla åldrar”. Boken är skriven av Barbro Westerholm och Ingrid Kinne Lindgren. Barbro var läkare, forskare, ämbetsman och politiker. Ingrid är journalist och redaktör. Författarna har intervjuat myndighetspersoner, chefer, läkare och andra experter.

Utdrag från boken:

Vad är ålderism – åldersdiskriminering 

Ålderism är något äldre människor råkar ut för just på grund av ålder. Ålderism är ett samlingsord för fördomar, diskriminering och ohälsosamma strukturer riktade mot personer på grund av deras ålder. Äldre möts inte med respekt.

Var finns ålderism  

Ålderism förekommer allmänt i det svenska samhället. Det kan handla om seniorers synlighet, behandling och representation i media, forskning, vård och omsorg, politik, lagstiftning och i arbetslivet. Åldersdiskriminering har existerat länge. Redan 1980 började WHO att titta på konsekvenserna. Sverige är det fjärde sämsta landet i världen när det gäller att visa respekt för människor över 70 år.

Konsekvenser av ålderism 

Ålderism sätter käppar i hjulet för ditt liv. Du bemöts och behandlas på ett annat sätt.Intresset från arbetsgivare börjar falla redan från 40 års ålder och vid nuvarande pensionsålder 0. Arbetsgivare har stereotypa uppfattningar om äldres förmåga att lära sig nya saker, vara anpassningsbara, flexibla, drivna och att ta egna initiativ.

Sjukvård och äldreomsorg 

Professor Yngve Gustafsson skräder inte orden när det gäller åldersdiskriminering. Vården bryter mot lagen. Diskriminering diskuteras inte i vården. Det finns en tystnadskultur när det gäller hur man prioriterar patienter. Lagen tillåter inte prioritering på grund av ålder, men ändå gör vården det. Vi har ingen rättighetslagstiftning när det gäller gamla människor i äldreomsorgen. Man är hänvisad till kommunens godtycke, hur mycket mat man kan få, hur ofta man får gå ut, duscha och så vidare. Gustafsson räknar upp många fler brister, korta läkartider, ingen helhetsbedömning, läkemedelsbehandling, munhälsa, cancerbehandling speciellt för kvinnor, blodtransfusion med mera. 

Ingmar Skoog är överläkare och professor i psykiatri och har lett en studie H-70 sedan 1971 och studerat 70-åringars hälsa ungefär var tionde år. Han har myntat begreppet ”70 är det nya 50”, då han sett att 70-åringars hälsa i dag är lika bra som 50-åringar var för några decennier sedan. Han har skrivit en bok i ämnet.

Vad kan man göra mot ålderism

  • Säga ifrån om man inte behandlas med respekt.
  • Ta hjälp av anhörig eller vän om man inte klarar det själv
  • Medvetandegöra omvärlden att ålderism finns
  • Kampanj mot professionen i myndigheterna
  • SPF och PRO påverkar regering och riksdag samt kommuner
  • Pensionärsrådet i Gällivare ska påverka kommunen. Tar upp frågan på nästa möte
  • Vi hoppas att vi får en ny socialtjänstlag
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!