Minnesord: Per-Erik Svensson

Foto:

Dödsfall2019-10-26 06:00

Per-Erik Svensson, grundaren av Filmpool Nord har avlidit.

Filmsverige har sorg när en av de viktigaste aktörerna inom den regionala filmproduktionen har lämnat oss. Den positive utvecklaren av det nordligaste och näst största filmresurscentret kom att rita om kartan för var film kan produceras i Sverige.

Den blivande elitspelaren i fotboll växte upp på Tullgatan och senare Bragegatan i Luleå med mamma Birgit, pappa Gustav, storasyster Eva och lillebror Tore. I det lilla men kärleksfulla hemmet fick Per-Erik och lillebror dela på kökssoffan och sova skavföttes. Litet, knapert men alltid mat på bordet, kryddad med kärlek. Familjen talar om en lycklig och generös barndom.

Under skoltiden med studentexamen och militärtjänst på Lv7 i Luleå utvecklades Per-Erik till en duktig fotbollsspelare. I Luleå Sportklubb kom han att bli en av klubbens bästa spelare genom tiderna och i IFK Luleå fick han chansen att spela i Allsvenskan. Studier på Socialhögskolan i Östersund lockade och OPE IF i division 2 blev nästa anhalt. Här blev han under två år utsedd till Jämtlands bäste spelare. Efter examen 1977 fick han arbete på Länsstyrelsen i Norrbotten och här kom han att verka fram till 1994 i en mängd funktioner; som byrådirektör på regionalekonomiska enheten och avdelningsdirektör på näringslivsenheten med utvecklingsarbete med ansvar inom turism, medier och kulturfrågor.

Under studierna i Östersund och efter återkomsten till Luleå engagerade Per-Erik sig politiskt och kulturellt, företrädesvis på vänsterkanten. Folket i Bild/Kulturfront, Afghanistan, Bokhandeln Tankarnas Trädgård, är exempel på områden där Per-Erik var involverad

Bollen rullade vidare med spel i Gammelstads IF och Notvikens IK och fotbollskunnandet låg också till grund för det projekt som senare blev Arcushallen. Idé- och lobbyarbete samt skicklig finansiering ledde arbetsgruppen i mål. Resultatet: Den största kombinerade fotbolls- och friidrottshallen i Sverige. - Ett lågmält, förtroendeingivande arbete med säkert omdöme och goda analyser är ett omdöme från tiden på Länsstyrelsen.

Per-Erik hade tidigare initierat idén med såväl en etablering av TV4 i länet men också med ett filmresurscentrum i Norrbotten och nu bytte han bana att bli Filmpool Nords VD 1996-2012.

Filmpool Nords utveckling blev en framgångssaga. Per-Erik lyckades tillsammans med medarbetarna övertyga länets kommuner att kroka arm inför tanken att Norrbotten skulle bli ett filmcentrum. Långfilmer, kortfilmer, dokumentärer och filmutveckling var uppgiften.

Per-Erik var exekutiv producent/samproducent för cirka 80 långfilmer och tiotalet större tv- serier. Några få exempel: "Jägarna", "Grabben i graven bredvid", "Såsom i himmelen", "Låt den rätte komma in" och "Elina - som om jag inte fanns". Publiksuccéer, prisskåpen fylldes, Guldbaggar samlades och även en Oscarsnominering blev en del av resultaten.

Verksamheten växte. Etableringen av Studio Kronan kom 2001. Filmkonventet 2004-2012, en årlig mötesplats för Sveriges filmare, lokaliserad till Luleå. Projektet Filmpool Nord Development 2010-2014 för utveckling av filmen i norr och Swedish Lapland Film Commission startades som senare placerades under FPN:s paraply.

Per-Eriks framtoning var låg profil, inkännande, lyssnade men med en bergfast inriktning mot att Norrbotten skulle bli spelplats och en aktör inom svensk filmproduktion. Arbetssätt - att leda utan att detaljstyra, lita på medarbetarna och själv arbeta långsiktigt med idéer och finansiering. Nätverksbyggande såväl nationellt som internationellt är en absolut nödvändighet när man befinner sig i den geografiska periferin.

När Per-Erik lämnade Filmpool Nord 2015 startade han ett eget produktionsbolag, som kom att sammanfalla med den sjukdom som han sedan kämpade mot i fyra år. Resultat - Utveckling av två internationella långfilmer och ett tv-drama för SVT.

Per-Erik bildade två fina familjer. 1983 – 2001 med Ann-Kristin (Anki) Svensson och barnen Ofir född 1988 och Joel 1992 som paret adopterade från Colombia och med Ingela Martikkala 2004 – 2019 med barnen Viljam 2012 och tvillingarna Truls och Elias 2014. De två äldre barnen är vuxna, utflugna och etablerade medan de yngre är i början av sina resor på livets stig.

Per-Erik blev 67 år.

Under sitt vuxna liv var Per-Erik en socialist i tanke och handling, en humanist med stort hjärta som alltid tänkte på och hjälpte sina vänner när han kunde. En omtänksam kille, den ständigt närvarande buspojken med glimten i ögat. Så vill vi vänner minnas honom.

Minnesord

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!