Minnesord: Märta Mettävainio

Foto:

Dödsfall2019-11-22 06:00

Före detta skollärarinnan Märta Mettävainio, Luleå, har stilla insomnat 9 november 2019. Märta blev 101 år och skulle ha fyllt 102 år 3 december.

Märta var född i Kuivakangas där hon var näst yngst av nio syskon.

Efter avslutad lärarexamen i Haparanda 1942 fick hon anställning i Östa Tollstad i Östergötland. Första jullovet reste Märta hem för att fira jul med familjen, då träffade hon sin blivande man Arvid, tulltjänsteman i Korva. Efter att Märta träffat Arvid återvände hon inte till Östergötland utan stannade kvar i Tornedalen. De kom att gifta sig på midsommarafton 1948 och fick sedan tre söner.

Arvid och Märta byggde hus i Korva och där blev de kvar till 1989 då de flyttade till Luleå. Blommor och trädgård vårdade hon ömt under åren i Korva och att flytten gick till Luleå berodde på att deras tre söner bodde där.

Märta trivdes riktigt bra i Luleå och fick många nya vänner. En av hennes favoritsysslor var att besöka biblioteket och där förkovra sig i historia och följa med i samhällsdebatten.

Märta skolade i flera byar i Tornedalen och avslutade sin tjänst i Juoksengi. Märta trivdes i sin yrkesroll där lärandet betydde mycket för henne. Under många somrar var Märta även simskolelärare åt barnen i Korva.

Redan som ung började hon måla tavlor, motiven var ofta blommor, landskapsmotiv från Tornedalen samt människor i olika situationer. Sista tavlan målades 2007 och nu förgyller hennes konst både barnens och barnbarnens hem.

Märta har under alla år varit mycket intresserad av litteratur och läste en hel del. En annan favoritsyssla var att se idrott på tv där hon såg allt från Vinterstudion till fotbolls-VM.

Många resor blev det också genom åren, både i Sverige och utomlands och ofta tillbringades somrarna nere hos systern i Lysekil.

Märta firade sin 100-årsdag med stort kalas för nära och kära. Telegram från Kungen var ett enormt uppskattat inslag men även en hälsning till sin äldsta prenumerant från Svensk Damtidning var även det en höjdpunkt.

Märta fick nio barnbarn som alla hade en mycket nära relation till sin farmor in i det sista.

Märta kom att bli en stor förebild för barnbarnen genom sin glädje, spontanitet och allmänbildning som alltid bjöd på minnesrika besök på Storgatan.

Märta sörjes närmast av sönerna Peter, Håkan och Staffan med familj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!