Minnesord: Maria Strömbäck

Foto:

Dödsfall2019-02-27 10:32

Maria Elisabet Strömbäck har avlidit 92 år gammal. Hon föddes i Korpikå som sjätte barnet till Nils Johan och Matilda Strömbäck. När Maria bara var två och ett halvt år gammal dog hennes mamma. Då miste hon också tvillingbröderna Ansgar och Augustin som följde sin mamma i graven.

I all välmening, för att bereda Nils Johan avlastning, föreslog släktningar att Maria skulle flytta till dem i Amerika. Men pappan ville på inga villkor splittra syskonskaran, har Maria berättat. Uppväxten på gården innebar att alla fick hjälpas åt efter bästa förmåga. Men det fanns också tid för lekar och vänskapsbanden som knöts med väninnorna i byn räckte livet ut.

Maria fick ett långt yrkesverksamt liv. Efter förberedande studier och praktik, på bland annat Kalix folkhögskola, ingick hon i den första kullen som tog förskollärarexamen i Luleå 1952 vid Norrlands första förskoleseminarium. Efter en tid som lekskolefröken på Malmudden fortbildade hon sig inom talvård och tjänstgjorde flera år under sextiotalet på talvårdscentralen i Boden. Därefter blev det många år som talpedagog i Luleå kommun fram till pensionen.

Vid hennes sida minns vi också ”fiskarpojken” Östen Strömbäck. Efter giftermål 1967 följde somrar med bland annat strömmingsfiske och bärplockning, med Östens barndomshem i Sören som bas. Östen och Maria bodde på Malmudden. Efter att Östen gått bort, 1980, flyttade hon in till centrala Luleå, nära sina två systrar Lena och Anna. Banden mellan de tre systrarna och bröderna Paul, Stig och Nisse har varit starka.

Maria hade också ett rikt umgänge och den goda sammanhållningen förskollärkollegorna emellan bör särskilt nämnas. Resor roade också så länge hälsan tillät. I december 2009 fick Maria en svår stroke. De sista nio åren bodde hon på Tunastrands äldreboende där hon trots alla svårigheter fortsatte att sprida glädje med sin härliga humor.

Maria sörjes närmast av syskonbarnen med familjer.

Anna F Strömbäck

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!