Minnesord: Eva Wanler

Foto:

Dödsfall2019-10-01 06:00

Småskolläraren, konstvännen och kulturarbetaren Eva Wanler har avlidit i en ålder av 89 år.

Eva föddes 1930 i Järvsö och flyttade med sina föräldrar, jägmästaren Carl Hugo Hallgren och sjuksköterskan Edith, född Hörberg, runt i Sverige under uppväxtåren. Ljusdal i Hälsingland, Hornsö i Småland, Länna i Uppland och Holmsund i Västerbotten.

Hon började flickskolan i Umeå hösten 1941 men fick våren 1944 flytta till släktingar i Stockholm då hennes mamma insjuknat i hjärntumör.

Mamma Edith, som vårdades på Serafimerlasarettet, avled dock redan under sommaren och året därpå, 1945, flyttade Eva med pappa Carl Hugo till Lövholmen utanför Piteå.

Eva återupptog sina studier i flickskolan och nu i Luleå. Där träffade hon, 16 år gammal, folkskoleseminaristen, sedermera konstnären och blivande äkta maken, Rune Wanler.

Efter flickskolan påbörjade Eva sin utbildning till småskollärare vid seminariet i Lycksele. Samtidigt hade Rune fått sin första tjänst som folkskollärare i Åmsele. De bodde alltså på varsitt håll i Västerbottens inland men hade redan bestämt sig för ett liv tillsammans och gifte sig 1949 i Lövholmen.

1950 tog Eva sin lärarexamen och flyttade med sin Rune till Boden, där hon fått en tjänst vid Centralskolan. Där kom hon att verka praktiskt taget hela sitt yrkesverksamma liv. Rune, å sin sida, arbetade vid byaskolor runt om i Boden, däribland Vittjärv och Heden.

Eva hade, vid sidan av lärarjobbet, ett aktivt och rikt liv tillsammans med Rune, fyllt av konst, kultur och många vänner. Rune lämnade så småningom lärarjobbet för att på heltid ägna sig åt måleriet.

Eva var i sanning en skrivande människa. Hon gick skrivarkurser, skrev lättlästa böcker för människor med lässvårigheter, barnböcker, Bodenhistoria, poesi, konstrecensioner samt två böcker om konstnärer i Norrbotten.

Eva bidrog verkligen kraftfullt till att lyfta fram länets konst. 1993 fick hon en idé, kontaktade åtta norrbottniska konstnärer och skapade gruppen med namnet Norrifrån. Med ekonomiskt stöd av landsting och länsstyrelse lät de trycka upp en katalog och ställde sedan ut på flera platser i södra Sverige.

Efter Runes död 2004 blev livet inte detsamma för Eva. Hon fick lämna villan på Travbanegatan i Boden och flyttade till Luleå, där barnen bodde. Hon lyckades trots den stora sorgen bygga upp ett nytt nätverk av vänner och kulturaktiviteter, även om hon kämpade med värk och svåra sjukdomar.

Successivt begränsades dock livet alltmer på grund av fysiska sjukdomar och för två och ett halvt år sedan fick hon den stroke som förändrade allt. Eva tvingades efter ett år flytta till äldreboende, där hon söndagen den 15 september somnade in.

Britt Wanler (dotter) och Jan-Erik Thelenius (svärson).

Minnesord

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!