Minnesord: Åke Nilsson

Foto:

Dödsfall2020-04-02 06:00

Åke Nilsson, född och uppvuxen på Skäret i Vittjärv, har gått bort i en ålder av 82 år. Han är djupt saknad av hustrun Siv, sonen Stefan med familj, släkt och många kära vänner.

Åke var nummer tre i en syskonskara på fyra, varav bara hans äldre syster Märta nu finns kvar i livet. Föräldrar var Oskar och Zerudia Nilsson.

Hustrun Siv träffade han i ungdomsåren i Vittjärv, en kärlek som höll genom hela livet - och lyckan blev fullständig när sonen Stefan föddes 1966.

Åke mindes sin barndom och skolgång i Vittjärv som mycket positiv, med lek och en hel del bus. Han hade många fina minnen från fiske på Luleälven, som flöt förbi alldeles nedanför hemmet och hur hans pappa lärde honom att hantera båten i forsen.

Åke berättade gärna fiskehistorier och speciellt från tiden före kraftverksbygget i Boden och Vittjärv. De sista åren innan kraftverket byggdes i Vittjärv fick han tillsammans med några andra arrendera laxfisket vid Kvarnholmen, något han hade stor glädje av. Där var det både notfiske och tinor. Åke var även på flera fiskeresor till Råstojaure i Kiruna och till Pärlälven i Jokkmokk.

Idrotten och Vittjärvs idrottsklubb (VIK) betydde mycket för Åke. Han började i klubben som 14-åring med ungdomsfotboll och som ishockeymålvakt. Sedan blev det skidåkning och backhoppning i Paglabacken och han tog bland annat ett SM-guld i lag, i Nordisk kombination. Fotboll höll han på med längst, först som aktiv och senare som tränare och lagledare.

Åke hade också styrelseuppdrag i VIK, bland annat som kassör i 17 år i huvudstyrelsen. Han avtackades vid VIK:s årsmöte 2020, så sent som dagen innan han insjuknade, efter 68 år i klubben.

Åke arbetade i drygt 30 år på Bil & Traktor i Boden. När han gick ut folkskolan i Vittjärv som 14-åring ville hans lärare att han skulle få läsa vidare, men det fanns inte ekonomiska medel för det i familjen. De sista 15 år i yrkeslivet bytte han bana och arbetade som inköpare vid Länsservice i Boden.

En mycket positiv tid för Åke var lumparlivet. Han gjorde sin militärtjänst på Livkompaniet, I 19. Efter 49 år från muck (2007) blev det ett kärt återseende för de gamla lumparna när de hade en återträff i Boden. De var kända för sin goda stämning i gruppen och fick något nostalgiskt, drömmande i blicken när de berättade historier från sin lumpartid. Det blev många återträffar för kamratgänget efter det, med stor behållning och fortsatt god kamratskap.

Sommartid vistades familjen ofta i Storön, Kalix, ett kärt tillhåll sedan slutet av 60-talet. Först hyrde familjen stuga eller bodde i husvagn men i början av 80-talet köpte Åke och hustrun Siv en stuga på Storhälludden. Åke fick många vänner i byn, bland stuggrannar och i stugföreningen. Båtturerna på havet, att besöka olika öar i Kalix skärgård och löjfisket på hösten var höjdpunkter.

Åke uppskattades av alla i sin omgivning för sitt vänliga och humoristiska sätt. Han var mycket barnkär och lekte och skojade ofta med barnen som kom i hans närhet. Många var de barn gjorde spontanbesök hos Siv och Åke både i grannskapet hemma och på Storön, genom åren.

Åke bodde kvar i Vittjärv till 2005 då sonen och hans familj fick överta huset på Skäret. Två underbara barnbarn, Lilly och Lisa, blev livets efterrätt. Åke uppskattade förmånen att få vara nära barnbarnen och ta del av deras utveckling och uppväxt.

Du fattas oss.

Hustrun Siv

Stefan med familj

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!