Många kulturskapare har drabbats hårt av inkomstbortfall och minskade repetitionsmöjligheter under senaste tiden. I slutet av april utlyste därför Norrlandsoperan och Dans i Västerbotten möjligheten för fria dansutövare i regionen att söka ekonomiskt stöd för att kunna fortsätta utveckla sin konstnärliga praktik samt slutföra påbörjade projekt under coronapandemin.
Det kom in intressanta ansökningar och valet av stipendiater var inte helt enkelt. Till slut föll valet på Mikael Marklund och Tanja Tamminen.
– Båda visar på ett konstnärskap som vi verkligen vill stötta just nu i denna hårt drabbade bransch, berättar Clara West länsdanskonsulent vid Dans i Västerbotten.
Mikael Marklund från Skellefteå är utbildad dansare vid Balettakademien i Stockholm samt P.A.R.T.S i Belgien. Han har arbetat med koreografer så som Laurent Chetouane, Charlie Fouchier och Matej Kejzar. Och även varit dansare i kompaniet ROSAS.Efter många år i Europa har Mikael nu även Skellefteå och Västerbotten som bas och är en av dansarna i projektet Dance artists in Barents.
– Stödet kommer att hjälpa mig i min övergångsperiod från att ha varit den som dansat själv på scenen till att hitta ett sätt där dansen når fram bortom mig, säger Mikael Marklund
Tanja Tamminen från Umeå är utbildad professionell dansare vid Iwanson International School of Contemporary Dance i München, Tyskland. Tanja har de senaste 10 åren arbetat med dans bland annat som dansare, koreograf, danslärare och konstnärlig ledare för den internationella dansfestivalen Abundance i värmland. Sedan en tid tillbaka bor Tanja i Umeå och arbetar som verksamhetsledare för Danscentrum Norr. Just nu är hon aktuell med produktionen Vi dansar för dig!
– Med hjälp av det här bidraget vill jag utforska temat identitet och då särskilt mina finska rötter och den epitet som medföljer – ”Sverigefinländare”, säger Tanja Tamminen. Att varken uppfattas som finsk men inte heller svensk – vem är jag då?