Det är första gången de spelar My life för en äldre publik och grundaren av Globteatern, Kajsa Dahlström är entusiastisk.
- Det kommer vi absolut att fortsätta med efter det här!
Det är en brutal verklighet som spelas upp på scen. Limsniffande, föräldralösa barn utan rättsligt skydd. Ett liv kantat av våldtäkter, mord och polisbrutalitet.
Reaktionerna är starka när Kajsa Dahlström samtalar med publiken efteråt. En man blir förbannad och det tycker Kajsa Dahlström är bra.
- Ju fler av oss som blir förbannade desto bättre. Då kan vi förändra saker.
Sedan kommer förslaget att det här borde sändas på tv istället för allt annat skräp.
- Bra att äntligen se något som är på riktigt, säger någon.
Tårar förändrar världen
Globteatern inbjöds att inviga FN:s ministerrådsmöte 2001. Tårarna rann och budskapet stod klart.
- Det är de här tårarna som förändrar världen. Inte era papper!, sa vi och FN:s chef i Nairobi höll med, berättar Kajsa Dahlström.
Det ledde till det årliga möte där politiker och andra vuxna samtalar med barnen om deras verklighet, under ett särskilt akacieträd.I höstas turnerade Globteatern med My life och Child’s life och gav föreställningar för skolbarn i hela Sverige. Efterfrågan från andra organisationer blev sedan så stor att de nu kommit tillbaka från Kenya.
Deras teater har inspirerat till ett flertal partnerskap mellan svenska och afrikanska städer.
- Det vore kul om Boden startar något, utmanar Kajsa Dahlström.
Inte helt otroligt. Pensionärerna i Boden spånar redan på en skrivelse till SVT för att fler ska få se föreställningarna med de begåvade teateramatörerna.