I bikuporna råder ännu så länge stillhet. Biodlarna är däremot i farten och nyligen höll Norrbottens biodlardistrikt årsmöte.
Kemikalier bedöms som stora hotet mot bisamhällena. Bland annat de bekämpningsmedel som används inom odling av oljeväxter. Däremot är teorierna om att bidöden förorsakas av strålning från mobilmaster och mobiltelefoner i princip avfärdade.
Kvalster
Ett hot som länets biodlare pekar på är att det så kallade varrokvalstret tar grepp om de områden som i dag är kvalsterfria. Detta kan ske snabbare om restriktionerna för att flytta bin i Sverige mjukas upp.
Risken är då att biodlare i andra delar av Sverige börjar flytta sina smittade bisamhällen till kvalsterfria områden i framför allt Norrbotten.
Björnar som plundrar bisamhällen är en annan fara. Om en björn förstör fem samhällen, kupor, innebär detta en förlust på 25.000 kronor för biodlaren.
Ökat intresse
Trots nämnda negativa faktorer ser biodlarna i länet ljust på framtiden.
Intresset ökar för biodling. Årligen utbildas 20-talet biodlare i studiecirklar.
Norrbotten har praktiskt taget inga yrkesodlare av bin.
- Här existerar inte de volymer av växter som behövs för att ha biodling i större skala. Söderut finns mer ängsmarker och odlade växter. Närmaste yrkesbiodling hittar man i Umeå, säger Tage Jakobsson, kassör i Norrbottens Biodlardistrikt.
På årsmötet valdes Marja Johansson, Kalix, till ordförande. Mötet tog bland annat upp biodlingen i Vitådalen där en odlare satsar på nordiska bin.