Soppa à la Maud från Boden

Maud Onnermark lämnade Boden efter gymnasiet.  Nu är hon matkändis, TV-kock och författare till kokböcker.  På torsdagen lagade hon mat i Enter.

Foto: Håkan Zerpe
OFFENTLIG MATLAGNING. TV-kocken Maud Onnermark, uppvuxen i Boden, lagade mat i Enter. TV-profilen Joachim Vogel assisterade och intervjuade.

Foto: Håkan Zerpe OFFENTLIG MATLAGNING. TV-kocken Maud Onnermark, uppvuxen i Boden, lagade mat i Enter. TV-profilen Joachim Vogel assisterade och intervjuade.

Foto: Håkan Zerpe

Boden2010-06-18 06:00
Maud Onnermark hade med sig sin vapendragare, programledaren Joachim Vogel, till matlagningen. Första etappen gällde en sommarsoppa, den andra en festmiddag med bröllops-karaktär. Vanligen ser man Maud Onnermark i TV:s kvälls-program. Men hon har inte mindre än sex kokböcker bakom sig. -  Jag gör en kokbok per år. All fritid går åt att provlaga eller göra recept. Bäst går Lättlagat på 20 minuter. Hon gick i skolan i Boden och efter att ha gått färdigt gymnasiet blev det Stockholm, hushållslärarutbildning i Uppsala och Stockholm igen. -  Jag föddes extra hungrig, skojar Maud Onnermark om hur hon kom in på matspåret. Och det fanns matintresse i familjen. Något lärarjobb blev det inte. Inte en dag. Hon fick i stället jobb i provköket på tidningen Allt om Mat. I dag arbetar hon på ett kundtidningsförlag och har startat mattidningen Laga lätt. Anknytningen till Boden kvarstår. -  Jag har stuga i Boden, i Alträsk. Vi är där mycket på somrarna. Mat är väldigt inne med massor av kokböcker. Samtidigt köps allt mer färdigmat. Hur går det ihop? -  Ja, och vi bygger allt finare kök med mycket utrustning. Nej, jag kan inte förklara det. En del kokböcker kan man inte laga efter, anser hon. -  Kockar är bra på mat, men sämre på att skriva ner så att vanliga människor ska kunna laga. Vilket jag vill. Favoriträtt har hon ingen. Eller många. -  Jag tycker om så mycket mat. Men ren är godaste köttet. Maj-Lis Enström fick råd om surdeg med Maud Onnermark. -  Min deg fungerar så dåligt. Nu ska jag göra om den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!