Så undviker du att bli lurad

Sandra Östensson från polisen gästade SPF Seniorernas medlemsmöte i Boden och informerade om bedrägerier mot äldre.

Sandra Östensson informerade om hur man undviker bedragare.

Sandra Östensson informerade om hur man undviker bedragare.

Foto: Privat

Boden2023-04-24 06:22

Hon höll ett mycket engagerande och informativt föredrag om ett växande problem och poängterade att det finns mycket material om organiserade bedrägerier att ta del av på polisens hemsida. 

Polisen gör nu en stor insats med värdefulla tips för att stärka allmänhetens förmåga att stå emot bedrägerier, till exempel genom ett vykort som nyligen skickats ut till alla som är 70 år och äldre i landet. Tänk på att du själv också kan hjälpa till att förebygga brott genom att prata om bedrägerier med vänner och anhöriga!
Bedrägeribrotten kan delas in i tre olika kategorier, romans-, investerings- och befogenhetsbrott. De senaste tio åren har bedrägeribrotten ökat med 50 procent. Totalt anmäldes drygt 193 000 bedrägeribrott i Sverige under 2022 – men mörkertalet är stort, få anmäler brott! Tyvärr är det vi äldre som i stor utsträckning drabbas av bedrägeribrott.
 

Internet och sociala medier kan vara fantastiskt. Det kan vara en plats där man kan hitta nya vänner eller kärlek, som man aldrig skulle ha haft chansen att träffa i verkliga livet. Men det är också en plats där faror och falska profiler lurar. Tänk på att den du pratar med kanske i själva verket är någon helt annan! Enligt polisen ser man nu en ökning av bedrägerier via olika datingappar.
 

Var kan man då råka ut för brott? På stan, det vill säga på offentlig plats; i eller vid hemmet eller på nätet, via telefon eller e-post. Brotten sker oftast mitt på dagen i större städer. 

Vi fick se ett flertal korta videofilmer på tänkbara situationer samt diskutera vad man kan göra i en liknande situation. Vi fick också lyssna till ett autentiskt försök till ett telefonbedrägeri mot en äldre dam. Man skulle önska att alla vore lika ståndaktiga i sitt nekande som den damen, som med sitt sätt lyckades trötta ut ”lurendrejaren”.
 

Polisens tre goda råd för skydd mot telefonbedrägerier:
Lägg på luren. Om någon ringer dig och du blir osäker ska du avsluta samtalet – du behöver inte vara artig!
Logga inte in. Identifiera dig aldrig med bank-id och lämna aldrig ut koder från bankdosa eller till betalkort.
Lita inte på den som ringer. Bedragaren kan försöka stressa dig; lita inte på personen som ringer även om den verkar trovärdig och har personlig information om dig.
Vid misstanke om att du blivit utsatt för ett bedrägeri: Kontakta din bank direkt; polisanmäl på 114 14 eller ring 112 vid pågående brott; Ta stöd av någon i din närhet.
Efter denna synnerligen värdefulla och strukturerade genomgång som Sandra höll var bedrägerier ett givet samtalsämne vid efterföljande eftermiddagskaffe och smörgås. Medlemsmötet avslutades med vinstdragning med många fina vinster innan vi begav oss hemåt i det vackra vårvädret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!