Osteoporos – en folksjukdom

Osteoporosföreningen i Norrbottens län anordnade 21 september träff för medlemmar och intresserade i Robbgården, Boden. Styrelsemedlemmarna Pia Elmgren och Ingemar Cederlund gav information och svarade på frågor.

Osteoporosföreningen i Norrbottens län samlades för en träff.

Osteoporosföreningen i Norrbottens län samlades för en träff.

Foto: Ingemar Cederlund

Boden2023-10-04 06:28

Med osteoporos menas benskörhet/poröst ben. Osteoporos är en ”tyst” skelettsjukdom. Den är trots rekommendation från Socialstyrelsen underdiagnostiserad och underbehandlad. 

Minskad kroppslängd på grund av kotpelarens förkortning, långvarig ryggvärk, fraktur efter lågenergipåverkan borde fullvärdigt utredas. Läkemedel som hämmar bennedbrytning och ökar benuppbyggnad finns. Över 55 år är varannan kvinna och var fjärde man benskör. 

I Sverige sker uppåt 100 000 osteoporosfrakturer per år, det innebär en kostnad på över 20 miljarder kronor. Diagnos sätts via bentäthetsmätning, DXA-mätning. Länet har via osteoporosmottagningen vid Sunderby sjukhus en DXA-mätare. 

Efter remiss till DXA-mätning tar det cirka två år innan behandling sätts in. 

Ineternationella osteoporosdagen är varje år den 20:e oktober. Den finns i hela världen och är en egen dag eftersom ökad uppmärksamhet behövs. I år uppmärksammas i länet dagen genom möte/föreläsning i Vetenskapens hus i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!